Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgruppen blåst på kommunala vetot: "Vi ser i stället fram emot ett myndighetsnej"

Arbetsgruppen Blåst på Alfta finnskog som blev blåst på det kommunala vetot ger inte upp. Nu tänker gruppen begära hos förvaltningsrätten att kommunstyrelsens förslag till beslut rörande Hälsingeskogen blir laglighetsprövat.

– Inom en vecka räknar vi med att ha lämnat in vår begäran om laglighetsprövning. I första hand blir det kommunstyrelsens beslut vi vill pröva, men vi överväger också att pröva beslutet i kommunfullmäktige. Även politiker med politiska intentioner måste rätta sig efter Svea rikes lagar, säger Gilbert Karlsson för arbetsgruppen.

Läs mer: Blåser upp till strid - vindkraftprojektet på Alfta finnskog kan stoppas

Vad är din reaktion på att ni blev blåsta på det kommunala vetot?

– Så är det ju. Hela projektet hade kunnat vara slut med ett veto. Men vi tror ändå att länsstyrelsens miljöprövningsdelegation eller miljödomstolen tittar på de andra remissvaren och ser att det är en galenskap, säger Gilbert Karlsson.

Även Marga Boustedt i arbetsgruppen ser framåt.

– Vi ser i stället fram emot ett myndighetsnej hos miljöprövningsdelegationen eller miljödomstolen. Det är så tunga remissinstanser, bland andra kommunens miljö- och byggnämnd, som har konstaterat att det här inte går, säger Marga Boustedt.

För arbetsgruppen blev fullmäktigemötet en besvikelse.

– Det blev ju ingen debatt, men vi är inställda att fortsätta. Mitt engagemang grundar sig på att jag har barn och barnbarn och när jag tänker framåt tänker jag på dom. Jag vill ha naturen kvar. Det är man intresserad av, när man bor så här, säger Inga-Lisa Hansson som bor i Svabensverk.

Gilbert Karlsson reagerar också på att fullmäktige lade mer tid på att diskutera margarin eller smör på mackan än vindkraft.

– Det var ett lågvattenmärke av sällan skådat slag. Alla mina fördomar hur demokrati kan fungera besannades.

Men Gilbert Karlsson blev inte förvånad över besluten runt vindkraften.

Läs mer: Ett steg närmare vindkraftpark på Alfta finnskog

– Beslutet var inte oväntat. Men det var inte det vi hade hoppats på.

Inte heller Marga Boustedt var imponerad över fullmäktigemötet.

– Det var det tråkigaste mötet jag har varit med om. Men jag hade förstått att det skulle bli ett nej. Det var också tråkigt att så få politiker reserverade sig, säger Marga Boustedt.

Läs mer: Vindkraften delar det politiska styret i Ovanåker