Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgrupp ska lösa hemlösas problem

Uppskattningsvis 10-15 personer i Söderhamn är mer eller mindre ständigt bostadslösa. En arbetsgrupp ska tillsättas för att hitta en lösning på problemet.

För några år sedan gjordes en utredning om de bostadslösas situation i Söderhamn. Då uppskattades det finnas ett 30-tal personer som kunde räknas till den kategorin, det vill säga personer som inte har kontrakt på en egen bostad. I dag uppskattas antalet till 10-15 personer.

Under fjolåret kom en motion från S-ledamöterna Carina Hedblom Eriksson, Eva Tjernström, Urban Wigren, Lillemor Svensson, Kicki Andersson och Yvonne Steen om att kommunledningen snarast ska undersöka möjligheten att bygga upp ett natthärbärge för människor i denna utsatta grupp.

Av olika anledningar har arbetet med detta inte kommit igång än, men ett steg togs i alla fall på måndagen, i samband med ett möte mellan motionärerna och Lillemor Lööf, styrelseordförande för Stenbackens arbets- och boendekooperativ:

- Socialnämnden kommer att få uppdraget att sätta ihop en arbetsgrupp. Jag kommer att fungera som en sorts remissinstans, säger Lillemor Lööf.

Anledningen till att antalet bostadslösa minskat något under senare år tror hon beror på tillkomsten av Stenbacken-kooperativet:

- Någon enstaka på Stenbacken skulle ha funnits bland de hemlösa. Men jag tror inte att kollektivet är rätt plats för härbärget, säger Lillemor.

- Vi ska till att börja med inventera behovet – om det finns. Om det skulle visa sig att målgruppen är för liten så är kommunal verksamhet utesluten, säger Bertil Enström, socialnämndens ordförande.

Hans uppfattning är att problemet troligen inte är särskilt stort, att det kan gå att hitta individuella lösningar:

- En framkomlig väg skulle kunna vara att samarbeta med någon frivilligorganisation, exempelvis som tidigare, med RIA. Eller kanske samma lösning som kvinnojouren, med en akutlägenhet för tillfällig övernattning. Det handlar inte om uteliggare, utan människor som bor hos vänner och släktingar, säger Enström.

Det finns en sorts härbärge i Söderhamn: Sjövillan. Där bor personer som behandlas för missbruk.