Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbete efter gymnasiet – så svarar Hudiksvallspolitiker i #kandulova

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kan du lova att det finns arbete för unga efter gymnasiet?

Den frågan ställer Madeleine Sjödin till kommunpolitikerna i Hudiksvalls kommun via Mittmedias valtjänst #kandulova.

Har du också en fråga till våra politiker? Läs mer om valtjänsten här: #kandulova

Fem partier har hittills besvarat Madeleine Sjödins fråga.

– Nej, svarar Vänsterpartiet genom Charliene Kiffer Goude, kommunalråd.

"Nej tyvärr. Men vi kan dock lova att arbeta för att få så många arbetstillfällen som möjligt till kommunen. De flesta yrkeskategorierna står inför stora rekryteringsbehov och gymnasieskolan har många yrkesutbildningar, t ex vård, restaurang, fordon/transport och bygg. Så det finns idag goda möjligheter till jobb efter gymnasiet.

– Nej, svarar Centerpartiet genom Caroline Schmidt, oppositionsråd.

"Hej Madeleine! Det vore fel att lova att det finns arbete för alla unga efter gymnasiet. Det vi däremot kan lova är att vi vill skapa ett bättre företagsklimat där vi får fler företagare att etablera sig i Hudiksvalls kommun. När vi var ansvariga förra mandatperioden jobbade vi stenhårt med att få både Ericsson och HIAB att bli kvar i Hudik. Samt även Medskog, där en massa ungdomsjobb finns idag. Hej från Carro."

Läs mer: Chefredaktören: Ta chansen – kräv löften av dina lokala politiker med #kandulova

Läs även: Emma Jaenson: Därför har Arbetsförmedlingen förbrukat vår tillit

– Nej, svarar Moderaterna genom Jonas Holm, kommunalråd i opposition.

"Vi kan inte lova detta, men att lova att vi stenhårt ska förbättra företagarnas villkor och möjligheter kan jag lova. Detta innebär i förlängningen nya arbetstillfällen som kommer att ge unga människor arbete. Att försöka få företag som anställer unga människor hit är ett arbete för vårt näringslivsbolag! Moderaterna ger ökade resurser till detta i vår budget. Jag vill att unga människor ska få ett arbete så fort om möjligt efter skolan!"

– Nej, svarar Sverigedemokraterna genom Patrik Nilsson, oppositionsråd.

"Dessvärre ingenting vi kan lova, men vi lovar däremot att vid en eventuell valvinst att arbeta för att ständigt förbättra företagsklimatet i kommunen så att fler företag startas / väljer att etablera sig i kommunen. Detta skapar således fler arbetstillfällen, och gagnar givetvis de unga i kommunen som har större chanser till ett arbete."

– Nej, svarar Kristdemokraterna genom Peter Åkerström, ordförande.

"Det är svårt att lova att alla ska få arbete, men vi i KD kan lova att vi ska arbeta för ett ännu bättre företagsklimat, där det startas fler småföretag eller att fler företag etablerar sig här som i sin tur ger fler arbetstillfällen som ungdomar sen kan söka."

#kandulova