Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbete är bättre för hälsan!

Människor som arbetar mår bättre och lever längre än de som går sjukskrivna eller förtidspensionerade. Det är de långa okontrollerade sjukskrivningarna som är grymma och inhumana.

De nya sjukförsäkringsreglerna innebär att vid årsskiftet passerade cirka 76 000 sjukskrivna personer 180-dagarsstrecket och deras arbetsförmåga prövas nu mot hela arbetsmarknaden.

Det innebär att vissa kommer att förlora sjukpenningen eftersom de bedöms friska nog att ta ett annat jobb än det de är sjukskrivna från.

S och V har krävt moratorium respektive time-out för de nya reglerna. Men regeringen har inte ändrat reglerna för att vinna snabba popularitetspoäng, utan för att skapa ett långsiktigt hållbart system.

Dels handlar det om samhällsekonomi för varje sjukskriven person som kommer tillbaka i arbete bidrar till välfärden i stället för att leva av den. Men det handlar också om de sjukskrivna individernas långsiktiga hälsa och välbefinnande

Statistiken visar nämligen att människor som arbetar mår bättre och lever längre än de som går sjukskrivna eller förtidspensionerade. Det är de långa okontrollerade sjukskrivningarna som är grymma och inhumana.

S och V kräver ett tillfälligt stopp för de nya reglerna med hänvisning till krisen. De verkar tycka att en prövning av sjukskrivnas arbetsförmåga är okej i normala fall, men inte när det är mörkt på arbetsmarknaden.

Under 90-talskrisen gjorde S-regeringen just så. Lät sjukskrivningstalen stiga för att döljs arbetslösheten.

Facit är förskräckande över en halv miljon människor. Många unga blev sjukpensionärer som aldrig kom tillbaka till arbetslivet. Detta är verkligen inhumant. Nu gör regeringen äntligen något för de sjukskrivna. Låt det gå ett tag och ge det en chans att verka så kommer sjuktalen att minska och folk kommer att kunna gå tillbaka till jobbet.

Kanske är man för sjuk för ett jobb men kan man kan ta ett annat jobb är det inte då bättre att ge alla chansen att komma tillbaka till arbetslivet och få jobba i stället att behöva gå hemma sjukskrivna.

Per-Åke Nordqwist

liberal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel