Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är vi lurade av matjättarna?

Jag undrar om vi inte blivit lurade av matjättarna så att vi äter sämre nu än förr, funderar Pirkko Söderlund.

Det här med mat tycks vara väldigt trendigt just nu. Tv visar matprogram i det oändliga och nya kokböcker kommer i en aldrig sinande ström. Man tävlar i bakning och matlagning i alla åldrar. Tydligen har vi ätit alldeles fel förr enligt expertisen och alla hälsocoacher. Konstigt att vi gamlingar lever tills vi blir bortåt 80 och ännu äldre!

Matvarorna i våra butiker är massproducerade och kommer ofta långväga ifrån. Vi kan köpa frukt och grönsaker året runt. Och nu när vi har alla möjligheter att laga maten snabbt, för det var väl målet för denna utveckling, då ska vi åstadkomma så krångliga rätter som möjligt. Man blir ju trött bara man läser receptet. Jag undrar om vi inte blivit lurade av matjättarna så att vi äter sämre nu än förr. När vi kollar på texterna på innehållsförteckningarna, så ser vi att det nämns massor av E-nummer och andra tillsatser som i större mängd är giftiga. Ett av våra barnbarn är tvungen att kolla noga dessa texter, för han är allergisk mot mat med vissa E-nummer. Jag läste just på webben att man har hittat gifter i små barns urin. Allt detta är ett stort varningstecken tycker jag.

Vi har ju fått veta att det finns vissa områden i världen där människor lever länge och håller sig friska till hög ålder. Det gjordes en undersökning och vad kom man fram till? Jo, dessa personer levde enkelt i små byar där man umgicks tillsammans, odlade sin mat och tog hand om sina odlingar dagligen. Man gjorde egen olivolja, ost och annat och bakade sitt eget bröd. Var det inte så bönderna levde förr? Vi är kanske på väg åt helt fel håll när det gäller vår hälsa. Det tål att grunnas på. Eftersom det gamla sättet tycks vara det bästa, för oss och för miljön, så kanske hästen vore det bästa transportmedlet! Hädiska tanke! Nu när vi inte behöver anstränga oss för att skaffa vårt dagliga bröd, så rör vi på oss för lite. Vi måste träna så att vi inte blir stillasittande. Behövde vi inte denna träning så skulle alla dessa hälsocoacher och personliga tränare bli arbetslösa. Vad skulle de då hitta på? Ja, ja. Allt har sin baksida! 

Pirkko Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel