Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är rätt man verkligen på rätt plats?

Få semestervikarier, inga nya bilar och ingen övertid.

Annons

Det är läget för polisen i Gävleborg. Polisen har visserligen fått mer pengar, men det räcker inte. Och nu är det snart semestertider, både för polisen och för alla turister som kommer till Hälsingland i sommar. Problemet är inte nytt.

När befolkningen fördubblas i landskapet blir antalet poliser färre. Alla turister är långt ifrån brottslingar. Men det kräver ändå viss bemanning hos polisen.

I Gävleborg finns det 600 anställda hos polisen och en budget på 340 miljoner. Av den går nästan 80 procent till löner.

Så vad beror polisens ständiga underskott på?

Kanske är polisens verksamhet lite lik sjukvården.

Forskning och tekniska framsteg gör verksamheten bättre – och dyrare. I sjukvården kan allt fler liv räddas genom bättre mediciner och teknisk utveckling. Fantastiska framsteg. Som också kostar pengar.

Lite liknande är det inom polisen. Tekniska framsteg och nya utredningsmetoder gör att fler brott kan klaras upp. Ett DNA-test är dock inte gratis. Det kostar pengar. Pengar som inte finns.

Inom både sjukvården och polisen är utvecklingen positiv för invånarna. Men det ställer också stora krav på de som leder verksamheten. Det räcker inte längre med reflexmässiga besparingar.

Landstinget berättade i förra veckan att de varslar läkarsekreterare. Och polisen skickar pressmeddelande att civilanställda inte ersätts när de är på semester. Ekonomin går inte ihop och man vill inte spara på kärnverksamheten, läkare och poliser. Låter som en klok tanke, men är det verkligen så klokt som det låter?

För läkarna betyder besparingen att de får mer administration och mindre tid till patienter. Är det rätt strategi när det är en enorm läkarbrist i landstinget?

Och för polisen betyder det också mer administration när civilanställda inte ersätts. Det samtidigt som det finns ett stort behov av poliser i yttre tjänst.

Är det verkligen att ha rätt man på rätt plats? I båda fallen verkar det vara en kortsiktig och faktiskt en ganska dålig lösning.

Men polisen letar också nya grepp för att klara sitt uppdrag inom budgeten.

Poliser i kommunhuset kommer bli en allt vanligare syn. Istället för ett eget polishus på mindre orter flyttar polisen in i kommunhuset där det går att komma i kontakt med polisen. Det finns redan i Ockelbo. Och kommer att införas i Ovanåker snart. Bra för den som vill fylla i en blankett. Men också bra för de som rånade banken i Ockelbo förra året. Det tog då lång tid innan polisen kom till platsen.

Resurserna krymper. Det behövs nya idéer och tankar. Och det räcker inte att göra sig av med några anställda. Diskussionen måste utgå från användaren - inte från systemet. Och med det på näthinnan - fyller då landstinget sin funktion? Ska de få läkare som finns administrera mera?

Ska det vara fler eller färre poliser i Hälsingland på sommaren?

Svaren är ganska givna ur patientens och medborgarens och tursitens perspektiv. Varför är det inte det för landstingets och polisens ledningar?

Mer läsning

Annons