Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är nyval det enda rätta för Ljusdal?

God morgon Ljusdal! Det politiska läget i Ljusdal är allt annat än kreativt och berikande. Just nu präglas situationen av misstroende och gnällighet i praktiken: politiskt stillestånd. Mitt i skottgluggen står SRD, som inte vill räta in sig i ledet.

Annons

SRD hävdar att man aldrig kommer att gå med på några stora och breda politiska uppgörelser med vänstern, S och V. SRD anser att man blivit valda som individer och kommer att agera därefter. Med andra ord; man kan aldrig veta hur SRD ställer sig i någon fråga eftersom det inte finns en uttalad partipolitik.

I och med att SRD har den inställningen, vilket de i och för sig är fria att ha, har det uppstått en ohållbar politisk situation i den lilla hälsingekommunen Ljusdal. Det finns ingen grund för att bedriva en rationell och framåtskridande politik eftersom sittande majoritet egentligen inte är en riktig politisk majoritet. S, V och SRD fördelade maktposterna mellan sig efter valet och då trodde nog de flesta att de även hade som ambition att styra den här kommen som ett block.

Men icke sa Nicke. Och det ser heller inte ut som om hotet från S att lämna regeringsmakten om inte SRD tar sitt ansvar som regeringsparti skrämmer SRD nämnvärt. Vad göra? Nu spekulerar vi lite: S gör allvar av sitt hot och kliver av och sätter sig i opposition. Vem tar bollen?

Av kommunfullmäktiges 41 platser har vänsterblocket med SRD inräknat 21 platser, om vi förutsätter att Willy Eriksson som politisk vilde håller sig på sin kant. Finns det överhuvudtaget på kartan att M, FP, C, KD med stöd av MP ger sig på en minoritetsregering?

Tror inte det. Eller rättare sagt; varför skulle dom, egentligen? Fungerar det med S, M, C, FP och KD? Tror inte det. Motsättningarna tycks allt för stora. Skulle en återgång till kartan från den förra mandatperioden fungera, S + C?

Nej inte som majoritet eftersom man bara kommer upp i 19 platser i fullmäktige. Kan de räkna med stöd från exempelvis MP, som har två platser? Nja… Så här kan man hålla på och pussla och utfallet blir man inget gladare av. Alla kombinationer verkar krystade.

En lösning skulle kunna vara ett gemensamt politiskt ansvar, över alla parti- och blockgränser, nu när Ljusdal verkligen behöver det. Finns det på kartan att ALLA partier skulle kunna tänka sig ett samarbete, den här mandatperioden i alla fall, för att Ljusdal inte helt ska kapsejsa? Finns den frågan på dagordningen? Nej, tror inte det. De enskilda politiska krafterna är starkare än viljan att finna nyttiga och positiva samförståndslösningar inom ramen vad som är rimligt för den lilla kommunen Ljusdal. Vad göra? Ja, inte vet jag.

Man kan ju bli förbannad och tycka att hela situationen är sandlådemässig, men det förändrar ju ingenting. Nej som det ser ut nu verkar nyval vara enda lösningen. Kan man utlysa nyval i en kommun? Googlade mig trött utan att få svar om det ens är juridiskt möjligt att utlysa ett nyval. Att det redan under 2010 fanns ett förslag om att göra en grundlagsändring fick jag reda på men inte utfallet av förslaget. Till slut fick jag klara besked av Kristina Lemon på Valmyndigheten, det heter extra val (ska alltid skrivas i två ord) där av googlemissen:

Extra val: 5 a § Fullmäktige får besluta om extra val till fullmäktige mellan ordinarie val. Extra val ska hållas om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar för det. Ett beslut om extra val får dock inte fattas förrän sex månader har förflutit från det nyvalda fullmäktiges första sammanträde. Lag (2010:1414).

Kanske något att fundera på?

Mer läsning

Annons