Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Miljöpartiets dokusåpa över nu?

Romson ut. Lövin in. Otroligt nog får Fridolin dessutom sitta kvar.

Något stöd har inte funnits för Åsa Romson bland Miljöpartiets medlemmar. Kritikerna har delat in sig i två läger; de som ifrågasätter hennes omdöme och de som uppgivet konstaterar att situationen inte går att vända. Därför är det inte konstigt att hon kommer få lämna rollen som språkrör när Miljöpartiet håller kongress i helgen.

In stiger Isabella Lövin. I rollen som europaparlamentariker var hon lysande, men som biståndsminister har hon varit anonym. Dessutom är hon omvittnat svag på inrikespolitik. Frågan är hur hon hanterar rollen som språkrör (och trolig miljöminister). Med säkerhet hanterar hon rollen bättre än Åsa Romson. Men finns tid att göra ett skarpt intryck och vända Miljöpartiets opinion inför valet? Vattenfalls försäljning av kolkraftsverksamheten i Tyskland blir ett alldeles för tidigt eldprov.

Isabella Lövin blir i vart fall ett tryggt val för Miljöpartiet. Under presskonferensen där valberedningen presenterade henne var hon så tråkig att klockorna kunde stanna. Det kan vara precis vad Miljöpartiet behöver efter turbulenta dokusåpaveckor.

Samtidigt är det märkligt att Gustav Fridolin får sitta kvar.

Miljöpartiet är inte ett parti som har två partiledare, utan två språkrör som tillsammans delar på ansvaret att leda partiet. Enligt Miljöpartiets egen filosofi är det därför märkligt att den ena får gå och den andre sitta kvar. Hur ska väljarna nu tolka detta? Är Fridolin fri från ansvar för den uppkomna situationen?

Det är som bäddat för en intern feministisk debatt där kvinnor som misslyckas får sparken men män som misslyckas blir förlåten.

Lämpligen borde båda avgå eftersom båda delar på ansvaret för den situation som Miljöpartiet befinner sig i.

Egentligen är det otroligt vilket tålamod Miljöpartiet har haft inför sina två språkrör; Fridolin och Romson. När de två ställde sina platser till förfogande och samtidigt begärde ett starkt mandat från medlemmarna så skapade man en omöjlig situation för partiet att utgå ifrån. Dammarna öppnades upp och intern kritik kom fram. Men eftersom varken Romson eller Fridolin sagt sig vara villig att avgå så har inte någon utmanare vågat träda fram. En utmanare skulle dessutom riskera att splittra partiet i en sargande personvalskonflikt.

I sista stund lyckades valberedningen undvika en sådan situation genom att tvinga bort Romson. Därmed vågar också Lövin tacka ja till nominering.

Den process som Fridolin och Romson valde har förlängt den kris Miljöpartiet befinner sig i. Ännu ett tecken på att båda är olämpliga att leda Miljöpartiet.