Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Jesus hennes homeboy?

Att Jesus är en nära vän borde vara en självklarhet för ärkebiskopsaspiranter, såsom Lundabiskopen Antje Jackelén som i går valdes att efterträda Anders Wejryd.

Homeboy är ursprungligen ett uttryck från afroamerikaner med rötterna i södern, och betyder ungefär nära vän. Budskapet "Jesus is my homeboy" blev kanske framför allt känt när Madonna under 00-talet bar t-shirt med trycket.

Att Jesus är en nära vän borde vara en självklarhet för ärkebiskopsaspiranter, såsom Lundabiskopen Antje Jackelén som i går valdes att efterträda Anders Wejryd. Att man tycker att Jesus är bäst, ingen protest, ungefär.

Men när Kyrkans tidning frågade de fem ärkebiskopskandidaterna om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammad svarade enbart Uppsalabiskopen Ragnar Persnius ja.

Politisk korrekthet? Nja, snarare ett exempel på en kyrka som har svårt att hitta sin plats. När kandidaterna får frågor om hur kyrkan ska stoppa medlemstappet, varför människor slutar gå i gudstjänst och vilken fråga de vill driva som ärkebiskop svarar de att de vill arbeta mot klimathotet, mot främlingsfientlighet, ta ansvar i välfärdssamhället med mera.

Visst kan kyrkan syssla med sådana saker, men är det verkligen det huvudsakliga syftet? Det finns väldigt många andra organisationer som har som mål att kämpa för att rädda klimatet och kämpa mot främlingsfientlighet.

I World Value Survey kan man utläsa hur Sverige är världens mest extrema land, utifrån aspekten att vi är världens mest självständiga individer. Det innebär dock inte att svenskar uttrycker några särskilt individuella åsikter utan snarare betonar frihet från familj och traditioner. Som skribenten Jan Sjunnesson formulerar det i sin färska bok "Sverige 2020" (Bredenfeldt förlag, 2013) så är svenskar konforma i sin vilja att vara icke-konforma vilket resulterar i konformism. När arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson nyligen tillträdde blev det extra tydligt hur det i Sverige är utstickande att vara aktivt troende och hur det bryter mot alla regler för hur världens mest självständiga individer ska vara.

Att vara kristen ses som något suspekt. Så suspekt att inte ens kyrkan vågar slå ett slag för att dela sin tro och sprida ett kristet budskap.

Nästa år är det 100 år sedan Nathan Söderblom, född i Trönö och uppvuxen i Bjuråker, tillträdde som ärkebiskop. Hundra år senare vill hans efterträdare hellre tala om klimat än kristen tro, och lyckas inte välja Jesus framför andra. Man famlar istället vidare i hopp om att hitta sin plats i samhället.