Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är finanskrisen att betrakta som force majeure?

Vi har i över ett år levt med finanskrisen, mediebilden gör att många sorterar in krisen i samma grupp som lavinolyckor, jordbävningar eller tsunamin.

Annons

Vi har i över ett år levt med finanskrisen, mediebilden gör att många sorterar in krisen i samma grupp som lavinolyckor, jordbävningar eller tsunamin.

Något som råkar hända om man har otur, en sorts naturkatastrof.

Så är ju inte fallet…

Vi vet, vi som följer med hyfsat i politiken, att hela detta händelseförlopp beror på att man i USA, Europa och stora delar av Asien tillämpar det kapitalistiska systemet.

Ett system som helt klart har sina brister och som försöker bygga sin välfärd på konkurrens, spekulation och utslagning där kapitalet i sig ska skapa mer kapital utan att något egentligen uträttas eller produceras.

Dessutom blir välfärden som skapas bara en produkt bland andra och i förlängningen bara tillgänglig för dem som har råd att betala för den.

Orättvisorna i systemet ökar, mellan kvinnor och män, mellan fattig och rik, mellan i- och u-länder och så vidare.

Varför kommer då inte detta fram?

Beror det på att vi har en borgerlig press (till stor del centerpartistisk) i Sverige?

Beror det på att media blir alltmer kontrollerad av högern?

Skräckexemplet Italien där Berlusconi har fullständig koll på media verkar sprida sig över världen och i USA kontrollerar ultrahögern ett antal välbesökta tv-kanaler där man har några extrema pratshowsfascister som inte drar sig för att kalla Obama för både kommunist och nazist.

Berlusconimodellen tenderar att bli global.

Att ta kontroll över internet blir en logisk följd av detta, det genomförs nu i Frankrike och i Sverige med hjälp av FRA och IPRED-lagar .

Högern och kapitalet har alltid kritiserat de forna kommunistregimerna för att de kontrollerade media och den kritiken var befogad. Men nu när man själv börjar få en total kontroll över media då är det okej.

Och då blir det enkelt att vifta bort den av kapitalismen orsakade finanskrisen som en olycklig naturkatastrof, och man kan i samma media hävda att lösningen på krisen är ännu mera kapitalism, ännu mer spekulation och så vidare.

Dags för en vänstersväng, det är det enda raka.

Alf Norberg

oppositionsråd (V)

landstinget

Mer läsning

Annons