Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du nöjd nu migrationsminister Tobias Billström?

Nu kan ni bli av med två irakier till som sökt skydd i Sverige, bara polisen sköter sitt jobb och avvisar dem till Polen.

Annons

Är ni nöjda nu i Migrationsverket, på handläggarenheten i Söderhamn och i Migrationsdomstolen?

Vad har de där att göra? Ni skyller på Dublin-förordningen och vägrar en prövning av asylskälen i vårt land. Men vart tar medmänsklighet och respekt för individens totala situation vägen i ert överdrivna paragrafrytteri? Allt av det som tidigare erkändes som humanitära skäl trots all befogad kritik, tycks bortsopat med den luddiga formuleringen om ömmande skäl. Till och med Dublin-förordningen ger vissa öppningar – om man vill.

Makan i fråga har aldrig varit i Polen och har tre systrar i Sverige. Varför ska hon vägras prövning i vårt rättssäkra land? Det beror förstås på att hennes allvarligt sjuka man måste uppsöka ett sjukhus i Polen på flyktvägen hit och tvingades ge ett fingeravtryck där. Hans båda njurar är nämligen så gott som utslagna och han måste få dialys tre gånger i veckan. Att han dessutom har högt blodtryck och är delvis förlamad på grund av en stroke, gör en avvisning mycket problematisk. Även han har dessutom en syster i Sverige.

Jag tror det är dags att kyrkorna i Sverige – och inte bara här förresten utan i hela Europa – startar ett nytt påskupprop i protest mot hårdheten i tillämpningen av migrationspolitiken i Europa. Den ekumeniska europeiska konferensen i Sigtuna i augusti kan ge en bra startpunkt.

Och här tror jag många vill vara med – inte bara kyrkornas folk. Än finns det medmänsklighet i vårt land.

Sven Lindström

ordförande i Forsbrokyrkan i Arbrå och i Arbrå-Undersviks kristna råd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel