Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du nöjd nu migrationsminister Tobias Billström?

Nu kan ni bli av med två irakier till som sökt skydd i Sverige, bara polisen sköter sitt jobb och avvisar dem till Polen.

Är ni nöjda nu i Migrationsverket, på handläggarenheten i Söderhamn och i Migrationsdomstolen?

Vad har de där att göra? Ni skyller på Dublin-förordningen och vägrar en prövning av asylskälen i vårt land. Men vart tar medmänsklighet och respekt för individens totala situation vägen i ert överdrivna paragrafrytteri? Allt av det som tidigare erkändes som humanitära skäl trots all befogad kritik, tycks bortsopat med den luddiga formuleringen om ömmande skäl. Till och med Dublin-förordningen ger vissa öppningar – om man vill.

Makan i fråga har aldrig varit i Polen och har tre systrar i Sverige. Varför ska hon vägras prövning i vårt rättssäkra land? Det beror förstås på att hennes allvarligt sjuka man måste uppsöka ett sjukhus i Polen på flyktvägen hit och tvingades ge ett fingeravtryck där. Hans båda njurar är nämligen så gott som utslagna och han måste få dialys tre gånger i veckan. Att han dessutom har högt blodtryck och är delvis förlamad på grund av en stroke, gör en avvisning mycket problematisk. Även han har dessutom en syster i Sverige.

Jag tror det är dags att kyrkorna i Sverige – och inte bara här förresten utan i hela Europa – startar ett nytt påskupprop i protest mot hårdheten i tillämpningen av migrationspolitiken i Europa. Den ekumeniska europeiska konferensen i Sigtuna i augusti kan ge en bra startpunkt.

Och här tror jag många vill vara med – inte bara kyrkornas folk. Än finns det medmänsklighet i vårt land.

Sven Lindström

ordförande i Forsbrokyrkan i Arbrå och i Arbrå-Undersviks kristna råd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel