Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du delägare i ett vindkraftverk?

Utbyggnaden av vindkraften har gått framåt de senaste åren. Men det går för långsamt, om man får tro regeringen.

Regeringens mål är att Sverige om 10 år har byggt ut vindkraften till 20 Twh vindkraft på land och 10 Twh till havs. I dag producerar vindkraften sammanlagt 2 Twh.

Så det är ingen dålig utbyggnadstakt.

Ledare

För Hälsingland är det främst vindkraft på land som är aktuellt.

Undersökning, mätning, projektering och finansiering är bara delar av allt som behöver göras för att vindkraften ska bli till verklighet.

Och då är inte arbetet med att få närboende att acceptera vindkraften medräknad. För nästan alla vill ha vindkraft - men inte just där de bor.

Flera företag har funderat på hur den lokala förankringen kan bli bättre. Ingen vill sitta fast i ändlösa överklagningsprocesser.

Andelsägda vindkraftverk har blivit lösningen. Och idén verkar som tagen ur regeringens program för vindkraft.

Företagen bygger vindkraftverk och erbjuder privatpersoner andelar för att finansiera bygget. Andelsägaren å sin sida får köpa elen till självkostnadspris. Och den folkliga förankringen får staten på köpet.

Den som själv äger andelar i ett vindkraftverk är naturligtvis mer positiv till vindkraft än andra. Dessutom är det bra att hushållselen kan produceras genom lokal vindkraft.

Förra året fanns det 20 000 andelsägare i vindkraftkooperativ runt om i Sverige. Expansionen har framförallt skett de två senaste åren.

Det är Tyskland och Danmark står som förebilder för den svenska satsningen. Där är systemet med andelsägd vindkraft betydligt mer utbyggt än i Sverige.

Nu har dock utbyggnaden stannat av i Sverige. Det eftersom skattemyndigheten anser att de ska ta ut en uttagsskatt på el från vindkooperativen. Den skatten faller ut när man säljer varor eller tjänster under marknadsvärdet.

Uttagsbeskattningen är säkert ändamålsenlig, precis som finansministern tidigare svarat i kammaren när frågan om kooperativ vindkraft kommit på tal.

Men det är inte det frågan handlar om. Ingen har ifrågasatt om den skatten är ändamålsenlig, däremot effekterna av den för andelsägda vindkraftverk.

Om regeringen verkligen vill öka utbyggnadstakten på vindkraften behövs det en folklig förankring. Det får man genom delaktighet. Vindkraftkooperativen erbjuder detta.

Så varför inte ta chansen?

Frågan om uttagsskatt kan regleras av riksdagen om regeringen vill. Och några minskade intäkter betyder det knappast, eftersom vindkraften ännu inte är utbyggd.

Fördelarna är många med de andelsägda vindkraftverken. Och det är mycket märkligt att regeringen inte kan se till att ändra på reglerna.

Idag är jordbrukare med egen energiförsörjning på gården undantagna från uttagsskatten. Det skulle även den andelsägda vindkraften kunna vara.

Vindkraften kan bli en viktig energikälla, framförallt för hushållsel. Det är också önskvärt. Och politik handlar om vilja. Den borgerliga regeringen hamnar allt som ofta i debatter om regler och tekniker.

I fråga om vindkraften går det att göra ett undantag från uttagsskatten för andelsägda vindkraftverk - om man vill.

Annars måste regeringen på allvar ta debatten om varför de inte vill. Det är inte en lösning att gömma sig bakom skatteregler och paragrafer.