Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det värt det höga priset?

Ljusdals-Posten och andra tidningar skriver ofta om misshandel, hot, våldtäkter, dråp, olyckor. Inte för att vi vill göra det. Utan för att det är en del av vår tillvaro.

Det är händelser i vår närmiljö som vi måste berätta om.

Vad vi däremot långt ifrån alltid berättar, är att det finns en gemensam nämnare i väldigt många av dessa händelser. Nämligen alkoholen.

Ibland för att tidningen inte fått veta, ibland för att utredande polis inte berättat, ibland för att uppgifterna är osäkra. Ibland kanske också för att alkoholen för många är en naturlig del av det sociala livet.

Och ibland är gränsen mellan bruk och missbruk rätt så flytande. Utan bruk inget missbruk.

Antalet missbrukare står alltid i direkt relation till antalet brukar. Går alkoholkonsumtionen upp ökar också antalet missbrukare.

Det finns ingen anledning att moralisera och upphöja absolutism till någon högre moralisk princip, men det är viktigt att vara medveten om faran med alkohol. Inte minst nu under de sköna sommarmånaderna när många ständigt har en bag-in-box stående i kylskåpet eller på köksbänken.

Samtidigt som alkoholen är en social dryck är den också en dödsdrog. I dubbel bemärkelse.

Man räknar med att mellan 5.000 och 7.000 svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Detta faktum uppmärksammas oroväckande lite i jämförelse med de omkring 350 som omkommer i trafiken varje år, av vilka omkring 150 är orsakade av alkoholpåverkade förare.

Dessutom spelar alkoholen, som sagt, en avgörande roll bakom misshandel, hot, våldtäkt, dråp, mord och olyckor.

För tre år sedan publicerade Ulrika Grahn, forskare på kriminalvården, en doktorsavhandling där hon undersökt 133 grova våldsbrottslingar för att undersöka vilken roll alkoholen spelat i deras brott.

Resultatet visar att det var en 13-faldig riskökning för att begå en våldshandling inom 24 timmar från att de druckit alkohol.

De blev med andra ord 13 gånger farligare med alkohol i kroppen än om de hade varit nyktra!

Dessutom konstaterade Ulrika Grahn att alkoholen var långt farligare som våldsutlösare än andra droger som hasch, amfetamin och ryhopnol.

Vår socialt accepterade och omhuldade drog alkohol är alltså samtidigt den som gör oss människor mest våldsamma!

Det är uppmärksammade Kaliber i Sveriges Radio under våren. Kaliber hade dessutom gått igenom samtliga 282 domar gällande våldsbrott från tingsrätterna i Stockholm och Göteborg under tre månader. I 78 procent – nästan åtta av tio fall – var gärningsmännen berusade av alkohol.

Inslagen i Kaliber skapade inga större reaktioner bland politiker och beslutsfattare. Än mindre hos den breda allmänheten.

Trots att det är uppenbart flera tusen människor dör varje år på grund av alkoholskador och trots att alkoholen utlöser dråp, misshandel, våldtäkter och en hel rad andra brott.

För att inte tala om alla barn och nära anhöriga som drabbas av att de har en missbrukare i sin närhet.

Alkoholen är lömsk. Den har utan tvekan positiva effekter och är en del av vår kultur.

Men samtidigt får vi inte blunda för att alkoholen är en dödsdrog. Och i värsta fall förtränga dessa fakta i vårt medvetande. Eller gömma undan dessa fakta i nyhetsrapporteringen.

Frågan är om alla tusentals döda, skadade och misshandlade är det pris som vi måste betala för det sociala drickandet.

Är det värt det priset?