Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det värt att besöka Hälsingland?

En industri som inte går att flytta.
Med jobb som inte går att rationalisera bort eller ersättas av maskiner. Dessutom personalintensiv. Det låter som en overklig dröm i ett landskap med utflyttning och rationaliseringar.

Men besöksnäringen är just detta. En platsbunden och personalintensiv tjänsteindustri. Ett riktigt bra besöksmål har service i världsklass. Med medarbetare därefter.

Som går att läsa i dagens bilaga om besöksnäring och turism i Hälsingland så omsätter branschen över en och en halv miljard kronor, bara i Hälsingland.

Och över 1000 årsarbeten finns inom det som räknas till besöksnäringen.

Trots detta behandlas besöksnäringen gärna lite styvmoderligt. Kul och trevlig. Men inte så viktig.

Och visst, turisterna kan aldrig lösa alla landsbygdens svårigheter. Det verkar finnas forskare som tror det. Och en övertro på turismen som räddaren i glesbygd har gjort att kommuner under historien har kastat sig in i våghalsiga projekt, utan affärsmässig grund.

Något som fortfarande plågar näringen.

Men, som går att konstatera av artiklarna i dagens bilaga, har Hälsingland ett flertal professionella och framgångsrika företag inom besöksnäringen, som drivs affärsmässigt och lönsamt av privata entreprenörer.

Och de blir fler. Dessutom växer de företag som redan finns.

Det är viktigt att besöksnäringen ses som en av andra industrier. Det är utpräglade tjänsteföretag med affärsidén att människor ska trivas, vara aktiva och äta gott. Upplevelser helt enkelt.

Vad är det då som gör att branschen inte är större än vad den är?

Brist på kapital är en av orsakerna. Men kanske är hemmablindheten det största hotet. Det mest attraktiva för en besökare är kanske det mest vardagliga för hälsingarna. Som att titta på björnar.

Om fler skulle sätta på sig besökarens glasögon skulle nog ännu fler kunna försörja sig på turismen.

Vad ska då de kommun- och regionpolitiker ägna sig åt som tidigare har lekt affär?

För besöksnäringen i Hälsingland kommer framtida planering att vara avgörande. En växande rovdjursturism kräver sin plats i skogen, precis som vindkraften och skidåkarna gör.

Det kommer krävas skickliga avvägningar i framtiden.

Besökarna är en viktig näring för Hälsingland. Det kommer knappast att bli den enda näringen. Men en platsbunden och personalintensiv tjänsteindustri är väl värd sin uppmärksamhet.

Precis som Hälsingland är väl värt att besöka. Om företagen lyckas kommer allt fler att upptäcka detta.