Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det okunnighet eller bara propaganda?

Svar på Alliansens påstådda skattesänkningar ges av Håkan Nilsson, Hudiksvall:

Annons

Riksdagsledamöterna Lars Beckman (M) och Lars-Arne Staxäng (M) skrev ett debattinlägg (helahälsingland.se 26/1) vilket jag känner mig tvingad att kommentera.

De skrev att Alliansen sänkte skatten fem gånger för pensionärerna med hela 16,45 miljarder under åtta år, således under åren 2006–2014. Detta kan tyckas vara storartat, om man samtidigt inte talar om orsaken varför pensionärerna har en högre skatt än dagens arbetare.

Detta beror ju på de fem jobbskatteavdragen och eventuellt snart ett sjätte som Alliansen drev igenom under sina år som regeringsparti; pensionärerna, sjuka och arbetslösa fick betala detta med en högre skatt.

Att skryta om en skattesänkning på 16,45 miljarder på åtta år, och samtidigt dränera vård, skola och omsorg plus att pensionärerna fråntas 125 miljarder under samma tid ser inte snyggt ut.

De som är intresserade kan gå in på Skattebetalarnas hemsida och kolla hur många miljarder pensionärerna har gått miste om till dags datum tack vare jobbskatteavdragen. Jag kollade nyss på räkneverket de har på sin sida, och det visade över 125 miljarder, och det bara tickar på så länge straffskatten för pensionärerna finns kvar.

Alltså snart 126 miljarder har staten plockat av pensionärerna tack vare jobbskatteavdragen och ett underfinansierat pensionssystem, då kan man tycka att de 16,45 miljarder på åtta år vilket Beckman och Staxäng skrev om i sitt inlägg blir ett sätt att förvilla eventuella läsare av deras inlägg.

Den intresserade kan goola genom att skriva "Statens skatteskuld till pensionärerna". Överst på sidan finns ett räkneverk som klart och tydligt visar vad pensionärerna får betala extra tack vare jobbskatteavdragen.

Håkan Nilsson

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel