Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det mer än bara en fluga?

Vid den här tiden, för fem år sedan, var spänningen stor om vi skulle få se fyra borgerliga partiledare i en och samma badtunna. Maud Olofssons (C) badtunna. Det fick vi inte.

Men mötet mellan de borgerliga partiledarna på Maud Olofssons altan i Högfors blev starten på en borgerlig valseger.

Vid den här tiden, för fem år sedan, var spänningen stor om vi skulle få se fyra borgerliga partiledare i en och samma badtunna. Maud Olofssons (C) badtunna. Det fick vi inte.
Men mötet mellan de borgerliga partiledarna på Maud Olofssons altan i Högfors blev starten på en borgerlig valseger.
Med ett år kvar till valet är frågan om ett riktigt maktskifte är på gång. Två mandatperioder för en borgerlig regering skulle vara ett riktigt maktskifte. Ett mentalt maktskifte. Inte bara en tillfällig fluga.
Då skulle det inte längre vara normalt att Sverige har en socialdemokratisk regering – med några tillfälliga avbrott.
Och Socialdemokraternas valförlust i förra valet skulle inte bara vara en valförlust - utan något mycket större.
Allt detta har naturligtvis Moderaterna funderat på.
Och kanske var det bakgrunden till det tal som Fredrik Reinfeldt höll på Moderaternas stämma i helgen. Han talade om Tage Erlander – den statsminister i Sverige som suttit längst vid makten. Ambitionen är långsiktig för Moderaterna – partiet ska bli ett statsbärande parti.
Om ett år är det val till riksdagen.
För Moderaterna handlar det naturligtvis om att vinna regeringsmakten – en gång till. Men också om att förvalta framgången från förra valet. Även lokalt.
Så vad har Moderaterna i Hälsingland gjort med sin valframgång?
I både Ljusdal och Hudiksvall blev Moderaterna dubbelt så stora. En otrolig framgång.
Partiet gick också framåt i Bollnäs och Söderhamn.
I Ovanåker och Nordanstig, starka centerfästen, var framgången dock marginell. Där tog Centern, till stora delar, hand om de nya borgerliga sympatisörerna.
Så hur har det då gått?
I Hudiksvall har partiet sitt starkaste fäste. Där har oppositionen interna bråk och trots att det är den enda kommunen i Hälsingland där det finns en tydlig ideologisk motståndare i majoriteten har Moderaterna inte lyckats hitta en tydlig profil.
I Bollnäs går partiet, som nu är det ledande oppositionspartiet, i armkrok med Socialdemokraterna i flera viktiga frågor. Och av de nya moderaterna syns väldigt lite i Bollnäs. I Söderhamns samförståndsanda har Moderaterna haft svårt att armbåga sig fram, trots valframgångarna.
I Ljusdal, där framgångarna var riktigt stora, och partiet har en oppositionsrådspost, är frånvaron av opposition och alternativ slående. I Ovanåker och Nordanstig lever partiet i skuggan av Centern.
Framgångarna lokalt i förra valet var, till stora delar, en Reinfelteffekt.
Det är svårare att bli återvald än att bli vald i politiken.
Men en långsiktig framgång i Hälsingland skulle möjliggöra välbehövliga maktskiften i flera kommuner - och inte minst i landstinget.
Om Moderaterna ska ta rollen som det "långsiktiga statsbärande partiet som ser hela befolkningen" som Fredrik Reinfeldt talade om i helgen på moderatstämman så måste det vara målsättningen även lokalt.
Och visst har Reinfeldt rätt i att rollen är ledig.
Den är ledig även i Hälsinglands kommuner. Frågan är om Moderaterna orkar ta rollen i Hälsingland.