Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aptitretare inför Ko-nstrunda

Kolla några av årets utställare under sommarens Konstrunda.

Inför årets Konstrunda i Voxnadalen första helgen i augusti, så visas nu en utställning i Edsbyns museum med ett 30-tal av utställarna. Nästa år firar Konstrundan 10-årsjubileum och arrangemanget har växt i omfattning sedan den mer blygsamma starten 2005. Konstrundor som fenomen har också växt över hela landet.

– Skälet till det tror jag är att besökarna får komma hem till olika konstnärer. Det är många som åker på konstrundor som annars inte går in på gallerier och konstmuseer. Det här känns ledigare på något sätt, att få komma hem till någons ateljé och prata med respektive utövare, säger Leif Nordlöf som lanserade idén om en Konstrunda i Voxnadalen.

Han kontaktade konstnärskollegorna Björn Skeppstedt och Torun Eliasson, som båda tyckte det var en bra idé. Första året hade de kort förberedelsetid och det låg panik i luften för att hinna bli klara.

Nyheter under årets Konstrunda första helgen i augusti är att fotografen Mikael Madenfalk ställer ut i Galleri Pallas i Roteberg. Gamla busstationen i Edsbyn, där Vändplatsen håller till, blir en av utställningslokalerna. I Alfta arrangerar Ulrica Fagernäs Art in the garden samtidigt som Konstrundan.

Men även klassiska besöksplatser som Lim-Johans stuga i Kyan, Bertil Lindhs och Lars Mortimers ateljéer, Norra skolan och Edsbyns museum finns med. En särskild karta kommer att tryckas för att visa var de olika platserna ligger.

– Vårens inför-utställning vill visa olika smakprov på vad man som besökare kan hitta. Vissa människor har speciella intressen och redan nu kan man välja ut vad man vill åka och titta på i augusti. Vissa kanske bara är intresserade av textil, säger Leif Nordlöf.

Framtiden för Konstrundan ser ljus ut, eftersom intresset bara verkar växa. Samtidigt gäller det att hålla den inom rimliga gränser, eftersom allt jobb sker ideellt. Den får inte växa hur mycket som helst, enligt Leif Nordlöf.

Utställningen inför årets Konstrunda öppnar på lördag den 3 maj och visas sedan i Edsbyns museum under hela maj månad. Elisabeth Eriksson från Ovanåkers hembygdsförening kommer att inviga utställningen på lördag.