Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Applebaum, Ilves, Janda, Kasparov, Oksanen mfl - "EU måste ta hotet från den ryska desinformationen på allvar"

Vi kan i dag publicera ett öppet brev till EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini.

Brevet är skrivet av Jakub Janda från tankesmedjan European Values i Prag och är undertecknat av bland annat Estlands förre president Toomas Hendrik Ilves, vinnaren av Pullitzerpriset Anne Applebaum, förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov och ledarsidans Patrik Oksanen samt ett 30-tal andra säkerhetsexperter och skribenter från hela Europa.

I brevet kritiseras Mogherini för att inte ta hotet från den ryska desinformationen på allvar och att långvarig och allvarlig skada kan åsamkas Europas länder.

Annons

Läs brevet i orginal och se alla som undertecknat hos tankesmedjan European Values.

Kremls aggressiva handlingar saknar motsvarighet i modern tid. Den nuvarande regimens verktygslåda innehåller invasion av grannländer, mord på civila, den första annekteringen av ett främmande land med våld sedan andra världskriget, ständiga kränkningar av andra staters gränser, kidnappning av utländska medborgare, trakasserier av utländska diplomater och massiva cyberattacker.

Dessa aggressiva handlingar har åtföljts av en massiv och ständigt pågående desinformationskampanj. Det är en kampanj som har varit aktiv i Europa under minst tre år, och som under den tiden skapat vägar för att få ut budskap som syftar till att destabilisera våra samhällen, lägga sig i våra val, vilseleda våra politiska ledare och bryta sönder EU:s enighet genom att stödja de krafter som vill förstöra unionen.

Kampanjen har byggt upp ett brett spektrum av olika kanaler, som har varit i gång under en längre tid och redan nått ett betydande resultat som inte kan raderas utan betydande långsiktiga ansträngningar. Trots det är vår europeiska reaktion oansvarigt svag. Vi ser ifrågasättande och marginalisering av denna fråga på flera nivåer; med påståenden som att ”det finns ingen desinformationskampanj”, ”det händer inte i våra länder”, ”det är inte frätande på våra samhällen” .

Vi ser en blindhet och en vägran att erkänna att det finns en aktör som arbetar aktivt för att underminera våra samhällen och förstöra den världsordning som grundlades efter andra världskriget. En världsordning som gett den transatlantiska världen, Europa och Nordamerika, en aldrig tidigare skådad period av fred och välstånd.

Trots allvaret i detta hot så har EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini tillbringat de två senaste åren med att undvika att nämna Ryssland som den huvudsakliga skaparen av den fientliga desinformationen.

Trots allvaret i detta hot så har EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini tillbringat de två senaste åren med att undvika att nämna Ryssland som den huvudsakliga skaparen av den fientliga desinformationen. När EU:s stats- och regeringschefer i det Europeiska rådet efterlyste EU-åtgärder mot "pågående ryska desinformationskampanjer" i mars 2015, menade de verkligen det. Som experter på europeisk säkerhet har vi sett Mogherinis ständiga försök att blidka den ryska aggressionen.

Om Mogherini fortsätter att undvika att namnge Ryssland och dess ombud som den viktigaste källan till fientliga desinformationsoperationer så försummar hon systematiskt det tydliga hot som uppfattas av många EU-medlemsstater som hon representerar.

Hittills är det enda verkliga EU-svaret endast elva tjänster hos EU:s utrikestjänst i EEAS East Stratcom Team (som huvudsakligen betalas av medlemsstaterna, inte av den EU-institution som knappt tolererar teamet). Det är en absurd underbemanning.

Trots att Europaparlamentet har efterlyst en förstärkning så kommer det enligt uppgift inte att ske. Teamet har heller ingen budget, trots uppdraget från Europeiska Rådet att mota Kremls desinformatinsfabriker som årligen har över 1 miljard euro till sitt förfogande.

Efter beslut hos utrikestjänsten, som leds av Mogherini, så spenderar EU bokstavligen ingenting på att motverka en av EU:s största utmaningar - en fientlig desinformationskampanj som underminerar våra demokratiska samhällen. Rätt svar på denna utmaning vore att tredubbla kapaciteten tillsammans med en budget i åtminstone ensiffrigt miljonbelopp i euro så att Teamet kan börja fullgöra sitt uppdrag.

Bevisen för att Putin vill förstöra den liberala världsordningen, som EU försvarar, är både överväldigande och entydiga. Till sin hjälp har Putin många omedvetna, såväl som medvetna, allierade i Europa. Som experter på europeisk säkerhet uppmanar vi våra demokratiska ledare att möta hotet genom att ta det på allvar.

Våra regeringar behöver offentligt prata om hotet och exponera vilka mål som kampanjen vill uppnå; att försvaga EU, destabilisera våra samhällen, vilseleda politiska ledare och blanda sig i enskilda länders val.

Våra folkvalda ledare behöver beordra våra olika säkerhetsmyndigheter att offentliggöra vad Kremls aktörer gör och vilka dessa aktörer är. Européerna behöver få veta vilka som vilseleder och hur manipulationen sker.

Om Mogherini fortsätter att inte göra någonting för att möta det här hotet kommer demokratins fiender fortsätta att vinna.

Det kan komma att skada våra samhällen för all framtid.

Det är tid att agera.

Texten är översatt av Patrik Oksanen som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

LÄS: Texter av Oksanen på ämnet desinformation

Rysslands informationskrig mot Sverige (SvD:s säkerhetsrådsblogg 27/5 2015)

Så kan nästa steg i Rysslands informationskrig lamslå Sverige (Hela Hälsingland 27 maj 2016)

Hultqvist - missbruk av demokratin när desinformationen får fäste (Hela Hälsingland 20 juli 2016).

Desinformation: Här är 26 ryska förfalskningar som spridits i Sverige (Hela Hälsingland 7:e januari 2017).

LYSSNA: Intresserad av Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast. '

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar