Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen vett och sans kring timmerterminalen

/

God morgon Ljusdal! Ska bara för ordningens skull inleda med att berätta att Red Wings till slut tvålade dit Kings, 1-2, men det blev sannerligen ingen uppsnurrning på läktaren. Tvärtom Kings hade över 50 skott på mål mot gästernas 25.

Annons

Så var det med det och intresset i tidningarna dagen efter var inte speciellt stort eftersom skolmästerskapen i amerikansk fotboll avgjordes i Pasadina strax utanför Los Angeles. Och det ska man ha klart för sig att en final i amerikansk fotboll på universitetsnivå är ljusår större än en NHL-match i hockey. Alabama besegrade Texas Longhorn i finalen och fick i stort sett allt sportutrymme dagen efter. Så var det med den saken.

Åter till verkligheten i Ljusdal kan man konstatera att den så länge omtalade timmerterminalen nu tycks gå in i ett så kallat produktionsskede. Det nya förslaget i Tegeltjär, med Bränta som eventuell påhängare, har en förankring i verkligheten.

Förslaget ser ut att vara vida överlägset det urdåliga förslaget i Ede. Hoppas verkligen att det blir lite fart i grytorna nu så att vi blir av med vansinnet inne köpingen. Och med fart i det här fallet pratas det om tre år?! Ska det behöva ta så lång tid? Nog borde det gå att kapa minst ett år?

Oavsett tiden så har politikerna slutligen insett att en ordentligt tilltagen yta för hantering av de produkter skogen ger är något vi behöver i kommunen. I och med att området skapas föds med automatik också nya användningsområden. Kopplingen till Bränta är också genial. Äntligen ett bra tänk i den här infekterade frågan. Bra!

Bra är det däremot inte på lokalfronten i kommunen. ”Men vi behöver väl inga nya lokaler här, det finns ju ändå inga jobb”, kan man tycka. Men det är egentligen precis tvärtom. Bra befintliga tjänste- och produktionslokaler föder jobb, garanterat. Det är ungefär som med timmerterminalen, finns den kommer jobben.

I dag är lokalläget mer eller mindre katastrofalt i hela kommunen, men framför allt i Ljusdal. Det är i Ljusdal som dessa kommersiella ytor måste skapas. Ljusdal är den bästa orten i kommunen att driva verksamhet i och det är där vi ska växa. Dels behöver företagen närheten till varandra och dels behöver man den samhällsservice som Ljusdal som centralort erbjuder. Nu är det dags att ta tag i den här frågan på allvar.

I Sandviken fick kommunen ordentligt på skallen när man byggde och förvaltade teknikfastigheterna. Spelar ingen roll, hade inte kommunen gjort det hade inte företagen funnits där i dag. Genom ett kommunalt bolag kan kommunen bygga och sedan avyttra till privata fastighetsbolag. Finns inte på kartan att vi kan expandera befintliga och ännu mindre locka till oss nya företag om vi inte har attraktiva lokaler. Här efterlyses en ordentlig kartläggning och en plan som snabbt kan sättas i verket. Herr NärLjus har en poäng i att Kährs gamla lokaler kan vara svåra för mindre företag.

Kanske kommunen ska titta närmare på Kährs och se om man kan skapa ett centralt beläget företagshotell av den gamla golvfabriken. Det går att blanda lättare tillverkning med kontor. Läget är perfekt och ytorna finns.

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons