Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÄNTLIGEN! Sverige har fått en EU-minister igen

Länge väjde Stefan Löfven för vår tids svåra frågor som utspelar sig i vårt närområde. Att inte tillsätta en EU-minister efter valet 2014 var en allvarlig försvagning av Sveriges roll i vårt närområde i en tid när EU står inför en rad tuffa ödesfrågor.

Flyktingkrisen, sammanhållningen av unionen med Brexit-hotet, klimatkrisen och Rysslands aggressioner för att nämna några saker. I en tid när det viktiga transatlantiska handelsavtalet också ska förhandlas klart mellan USA och EU och sedan lotsas igenom riksdagen var det också en svaghet att det exportberoende Sverige inte hade en egen minister.

Samtidigt kom regeringens internationella arbete att överskuggas allt för mycket av FN:s säkerhetsrådskampanj som utrikesminister Margot Wallström bidragit till att göra partipolitik av. Det retade Alliansen att utse Pierre Schori till kampanjambassadör med besök på Kuba och att betona en ”oberoende röst” trots att Sverige är en lagspelare med EU och bidrar internationellt genom Natos partnerskap i olika FN-sanktionerade insatser.

Läs mer: Lägg partipolitik-käbblet åt sidan när det gäller Säkerhetsrådskampanjen

Den realpolitiska insikten att Sverige behöver vårda sina demokratiska vänner i närområdet hade inte Stefan Löfven 2014. Men efter sifferbingo i EU-nämnden och idel skytteltrafik till nattliga toppmöten med stats- och regeringschefer har Löfven som parlamentarisk nybörjare nu på allvar förstått EU:s roll och justerar det. Valet är dessutom alldeles utmärkt.

Socialdemokraten Ann Linde är både en EU-veteran genom europeiskt partiarbete men också varit en gedigen och skicklig statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman och visat att hon förstår tidens utmaningar. Hon får också det utmanande uppdraget att som handelsminister få vänsteroppositionen inom Socialdemokratin och TTIP-motståndare inom Miljöpartiet att förstå att Sveriges välstånd byggs på export. Den kopplingen har inte frihandelsmotståndarna förstått.

Löfven förstärker också den internationella dimensionen av regeringens arbete. Biståndsminister Isabella Lövin får ärva miljöminister Åsa Romsons internationella klimatarbete genom att hon tar över ansvaret för internationella samarbeten för miljö och klimat. Miljöministern får hålla sig hemma medan Lövin får vara där hon trivs bäst, i den internationella miljön.

Sammantaget visar Löfven att han nu förstått utmaningen, även om tid och tempo har tappats. Nu är det upp till Löfven II att visa att man kan jobba sig ikapp. Världen påverkar Sverige, och Sverige kan påverka världen. Säkerhet byggs genom samarbeta med likasinnade. Och att vårda EU samarbetet är en nyckel för en bättre framtid.