Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen hemma igen!

För knappt ett år sedan totalförstördes två hus i en dramatisk brand i Viksjöfors. En av de drabbade var Elsa Karlsson som bodde ensam i sitt hus på Skomakarvägen. Sedan dess har Elsa bott i lägenhet i Edsbyn men nu kan hon flytta tillbaka till sitt nya hus i Viksjöfors.

Natten mellan lördag och söndag 25-26 oktober i fjol utbröt en brand i Viksjöfors där två hus totalförstördes och sex personer blev hemlösa. En av de som drabbades var Elsa Karlsson som bodde ensam i ett av husen.

I väntan på att få ett nytt hus har Elsa bott i en lägenhet på Bagaren i Edsbyn. Nu står ett nytt hus där på samma plats och Elsa Karlsson kan flytta tillbaka till Viksjöfors igen.

- Jag är väldigt glad att jag får flytta hit igen, säger Elsa Karlsson, medan hon bär in flyttlådor i sin nya gröna villa på Skomakarvägen.

Elsa som bodde 19 år i det gamla huset har längtat efter den här stunden. Hon klagar inte på boendet i Edsbyn men visst var det lite instängt att bo i en lägenhet tycker hon.

- Det var så mycket ljud från trafiken. Jag trivs bäst här nära skogen, säger hon.

Elsa var på väg att gå och lägga sig den där natten när branden bröt ut i grannhuset. Det blåste så kraftigt ute att det knappt gick att öppna ytterdörrar varför elden spred sig väldigt snabbt. Det första huset blev fort övertänt och gnistregnet från det satte också eld på Elsas hus som låg närmast. Branden kom att utvecklas till en av de värsta villabränderna i kommunens historia, där många hus ett tag var allvarligt hotade.

- Jag hann få med mig några kort och en del annat, annars blev allt förstört, berättar Elsa.

- Försäkringsbolaget var väldigt snabb att hjälpa mig och ordnade kvickt fram en lägenhet åt mig.

Efter det att det som var kvar av hennes gamla hus rivits och sanerats började bygget av det nya huset i våras och Elsa har förstås noggrant följt bygget och har fått haft synpunkter på hur det ska vara.

Nu är huset i det närmaste klart och Elsa är på god väg att flytta in.

- I natt tänker jag sova här för första gången, säger hon.

Utanför sovrumsfönstret har hon potatis- och grönsakslandet som hon har sett till att sköta om under sommaren. Och uthusen som klarade sig från elden.

- Bara jag kommer in här riktigt ska jag ha en liten inflyttningsfest, säger en riktigt glad Elsa Karlsson.

Även de grannhuset till Elsas där branden började och en familj på fempersoner är på väg att byggas upp helt nytt. Det är dock inte klart för inflyttning än.