Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen får vi regional rovdjursreglering

Regeringen har lagt fram ett förslag på en ny rovdjurspolitik.

Efter en lång tid av bristande tilltro till den S-styrda rovdjurspolitiken kommer nu äntligen ett förslag som ger möjlighet till regionalt inflytande och aktiv förvaltning av våra rovdjursstammar. Det innebär bland annat möjlighet till jakt på varg för att begränsa stammen i de mest rovdjurstäta områdena.

Dessutom innebär förslaget att licensjakt skall vara möjlig för såväl varg som björn och lo.

Oppositionens inställning till dessa efterlängtade åtgärder i våra rovdjursområden, är beklämmande.

Enligt de inlämnade motionerna med anledning av regeringens förslag kan konstateras att det blir ingen jakt på varg om de rödgröna får bestämma.

Vänstern och Miljöpartiet säger blankt nej till jakt och Socialdemokraterna säger inget konkret om jakt och vill dessutom inte ha något etappmål för antalet vargar.

Ytterst beklagligt är också V och MP:s förslag att den nyligen genomförda förändringen i § 28 i Jaktförordningen, vilken ger tamdjursägare möjlighet att skydda sina tamdjur, skall rivas upp!

Bland andra förslag från oppositionen kan nämnas att Vänsterpartiet anser att vi har för få vargar, lodjur och järvar här i landet och att den så kallade gynnsamma bevarande statusen inte uppnåtts för dessa arter.

V säger alltså nej till minskning av antalet lodjur. Däremot förespråkar Vänsterpartiet jakt utan frigående hund samt utveckling av så kallade vargrena hundar.

Miljöpartiet vill inte delegera jaktbesluten till regionerna, men tycker att vargföryngringar skall accepteras i renskötselområdet. Partiet vill inte ha någon frysning av antalet vargar.

Socialdemokraterna för fram tanken om en nordisk samförvaltning av rovdjuren, vilket de tidigare varit motståndare till när vi från Centerpartiet yrkade på detta i samband med beslutet om nu gällande rovdjurspolitik.

Vi anser att regeringens förslag är ett balanserat förslag som tar hänsyn både till de människor som bor och verkar i våra rovdjursområden och till den biologiska mångfalden.

Den genetiska statusen för varg skall klaras genom alternativa åtgärder.

De rödgrönas förslag för rovdjurspolitiken skulle på ett drastiskt sätt vrida klockan tillbaka. Till den frustration och uppgivenhet som rått under lång tid över en obefintlig, men S-styrd rovdjurspolitik.

Sven Bergström, Gävleborg, Erik A Eriksson, Värmland, Kenneth Johansson, Dalarna, Birgitta Sellén, Västernorrland, Per Åsling, Jämtland, Åke Sandström, Västerbotten, Stefan Tornberg, Norrbotten.

Riksdagsledamöter för centerpartiet.