Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ett vettigt förslag från Miljöpartiet!

Det är inte varje dag som det finns tillfälle för undertecknad att skänka beröm till Gustav Fridolin, Åsa Romson eller Miljöpartiet.

Ledarduon Fridolin och Romson har knappast varit ett genidrag från Miljöpartiets sida. De senaste åren har man tvingats hantera en växande kritik mot den egna politiken.

Efter helgens utspel där de gröna öppnar upp för låglönejobb på den svenska arbetsmarknaden finns det dock skäl att göra ett undantag.

Miljöpartiet ansluter sig efter helgens debattartikel i Dagens nyheter till den borgerliga linjen att regeringen måste inleda samtal med arbetsmarknadens parter för att få fram fler enkla jobb med lägre ingångslöner.

Nationalekonomisk forskning har länge pekat på att höga trösklar; kompetenskrav och lönenivå, stänger ute unga och invandrare från den svenska arbetsmarknaden. Anledningen är att svenska jobb ställer höga krav på den medarbetare som anställs. Det blir då svårt att få sitt första jobb och därmed komma in på arbetsmarknaden.

Antalet jobb som utannonseras av Arbetsförmedlingen som inte kräver utbildning och fem års arbetslivserfarenhet är ett illustrativt exempel.

Det ska bli intressant att se hur Socialdemokraterna reagerar på Miljöpartiets utspel om enkla jobb – kommer vi få se ännu en spricka i samarbetet, eller kommer Socialdemokraterna omvärdera den egna politiken?

Förslaget om så kallade gröna beredskapsjobb är däremot precis vad man förväntar sig: ett ogenomtänkt förslag.

Miljöpartiet och regeringen borde överväga att kasta förslaget i papperskorgen eller kraftigt omarbeta innehållet.

Beredskapsjobben bedöms uppstå inom jord- och skogsbruket och gynna glesbygden.

Den analysen saknar några insikter: Vi talar om två extremt rationaliserade branscher där utrymmet för billigt lönearbete med låg kompetens torde vara lågt eller helt obefintlig.

Beroende på hur stor del av anställningen staten finansiera finns det dessutom en risk för osund konkurrens där jordbruk utan beredskapsjobb tvingas lägga ned.

Glesbygden har inget att vinna på att företag som tampas med bristande lönsamhet också tvingas möta en osund konkurrens finansierad staten.

Det är inte rätt metod för att hålla ihop ett land och ska beredskapsjobb införas bör de avgränsas till enbart den offentliga sektorn där osund konkurrens med företag kan undvikas.