Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ett "du kan aldrig gissa vad som hände sen"

Kommunfullmäktiges möten tenderar ofta att bli långdragna historier med ändlösa voteringar och ledamöter som begär ordet i en aldrig sinande ström.

Och det är ju alldeles i sin ordning, även om jag inte tror att jag är ensam om att längta efter nästa möte då allt ska skötas elektroniskt och inte skrivas på papper och räknas för hand.

Läs mer: Efter vändningen om privat hemtjänst: "Jag tycker det är fulspel rent ut sagt"

Måndagens fullmäktige var inget undantag, det var precis lika långt som vanligt. Men det var också spännande och fick en twist som jag tror att inte så många hade räknat med. Det var ett ögonblick där de där rubrikerna som skriker ut "Du kan aldrig gissa som hände sen" faktiskt passar in. För vem hade kunnat ana?

Det handlade alltså om valfrihet inom hemtjänsten. I maj förra året sa man ja till att utreda om det är något som ska finnas i Söderhamns kommun och den utredningen är nu klar. Under kommunstyrelsens möte i mars sa majoriteten av ledamöterna ja till att införa ett valfrihetssystem för omvårdnadstjänster, även om man ansåg att det var upp till omvårdnadsnämnden att avgöra när och hur.

Läs mer: Ledare: SD-skolk i kommunfullmäktige gör att söderhamnare inte får "LOV" att välja fritt

Men efter nästan ett år av väntan var flera partier otåliga. Viktor Wärnick (M) föreslog att istället låta kommunfullmäktige ta beslutet, och han ville också att det nya systemet skulle vara igång den 1 januari nästa år. I det förslaget fick han medhåll av Sverigedemokraterna och Centerpartiet och i kommunfullmäktige hade han även med sig Liberalerna och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet har redan från början tyckt att man borde säga nej till allting, eftersom det rimmar illa med deras åsikter kring privatiseringen av välfärden.

Läs en repris av rapporteringen från kommunfullmäktige här

Under måndagskvällen såg Vänsterpartiets nej ut att bli det minst troliga utfallet eftersom de flesta verkade vara för valfrihet, om än i lite olika form. Men när förslagen skulle ställas mot varandra blev kommunstyrelsens förslag petat till förmån för Vänsterpartiets. Antingen kunde man alltså säga nej till hela grejen eller gå på den moderata linjen.

Kvar fanns inte längre något förslag som sa att det skulle göras på omvårdnadsnämndens egna villkor. Därtill hade en ledamot lämnat salen vilket ledde till att kommunfullmäktiges ordförande fick utslagsrösten som avgjorde omröstningen.

Därmed blir det ingen privat hemtjänst i Söderhamns kommun. Och det går inte att komma ifrån att det är lite komiskt. Att säga ja till privat hemtjänst hade ju egentligen de flesta redan bestämt sig för. Nu blir det istället ingenting, i alla fall inte just nu.

En påminnelse om att den som gapar ofta mister hela stycket är kanske att strö salt i såren, men det är onekligen svårt att låta bli.

Läs också: Kommentar: Mer än att bara sitta av tiden