Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen är han fast

/

Äntligen ställs han inför rätta – ”slaktaren från Srebrenica”.
Serbiens president Boris Tadic kunde på en presskonferens i går bekräfta uppgifterna om att Ratko Mladic gripits av serbiska säkerhetsstyrkor. Beskedet är både glädjande och viktigt.
Nu kan Mladic ställas till svars för anklagelserna om folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Annons

Det är viktigt för att alla offer ska kunna få upprättelse, och för att de anhöriga till de dödade ska kunna gå vidare.

Det är viktigt för att underlätta den svåra processen med att läka alla de sår som kriget rev upp.

Och det är viktigt även för Serbien, som i och med att man uppfyllt de hårda krav som omvärlden ställt på landet att gripa Mladic troligen kommer att gå en positiv process till mötes när det gäller kandidaturen och medlemskapsförhandlingarna med Europeiska Unionen.

Det är utan tvekan så att Mladic har haft hjälp av betydelsefulla personer att hålla sig undan sedan FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, särskilt inrättad för att åtala och rannsaka misstänkta krigsförbytare från det forna Jugoslavien, 1995 åtalade honom.

Efter att ha lyckats hålla sig undan rättvisan i 16 långa år så tog tiden i frihet i går slut för den i dag 69-årige före detta bosnienserbiske överbefälhavaren.

Det mest uppmärksammade brottet som Mladic nu kommer att ställas till svars för är massakern i Srebrenica. Den 11 juli 1995 intogs staden av bosnienserbiska styrkor. De skilde sedan ut kvinnor och barn, och avrättade därefter över 8 000 män och pojkar i vapenför ålder.

Att Ratko Mladic bär ansvaret för massakern råder det inget tvivel om. Han var överbefälhavare för de bosnienserbiska styrkorna, och på tv-bilder har man kunnat se hur han dirigerade förberedelserna.

Men Mladic har tyvärr betydligt mer så att stå till svars för.

Redan 1991 ledde han den jugoslaviska arméns bombardemang av den kroatiska staden Dubrovnik och han har också ett betydande ansvar för det stora antal civila dödsoffer som fyra år av urskillningslöst bombardemang och beskjutning orsakade under belägringen av Sarajevo.

Under belägringen av huvudstaden för Bosnien och Hercegovina, som pågick mellan början av april 1992 till slutet av februari 1996 och därmed är den längsta i modern historia, beräknas upp emot 12 000 civila ha dödats, varav 1 500 barn. Antalet sårade var mångdubbelt fler.

Bland alla de som gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser under det hemska kriget i det forna Jugoslavien så är Ratko Mladic tveklöst en av de värsta.

Det är mycket oskyldigt blod som han har på sina händer och som han nu kommer att få stå till svars för.

Snart förs Mladic över till krigsförbrytartribunalen i Haag. Där för övrigt redan Radovan Karadzic, bosnienserbernas förra president, sitter.

Och där Slobodan Milosevic, Serbiens dåvarande president, redan har ställts till svars. Även om han dog i sin cell innan han hann få sin dom.

Mer läsning

Annons