Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antisemitiska konspirationsteorier använder Riksdagens lokaler för legitimitet

Riksdagsvilden Anna Hagwall från Dalarna, som blev utesluten ur Sverigedemokraterna för antisemitiska konspirationsteorier i december i fjol, har bjudit in Karl-Olov Arnstberg, som just lyft fram antisemitiska konspirationsteorier, till ett ”Yttrandefrihetsseminarium” i Riksdagen.

Läs mer: Hagwall från Rättvik utesluten ur Sverigedemokraterna

Karl-Olov Arnstberg är tidigare professor i etnologi som med åren gått allt längre ut i den konspirativa extremhögermiljön. Han har medverkat hos Motgift, en högerextrem sajt som började som propaganda för nazistiska Svenskarnas parti. Arnstbergs åsikter om judar har också lyfts av nazistiska Nordfront, där man med gillande noterat att Arnstberg ser möjligheten till "inbördeskrig" om inte "sjukdomstillståndet" hanteras.

Och det är just på temat "sjukdom" som Arnstberg ska prata om när Hagwall bjuder in till seminarium om "Yttrandefrihet" i Riksdagens lokaler. Seminariet ska hållas 21:a mars med anledning av Arnstbergs nya bok "PK-samhället".

På sin blogg skriver Arnstberg: "PK-sjukan är en identitetsbaserad social psykos som tar formen av kulturellt självskadebeteende."

Finns det något "självskadebeteende" så är det ett "demokratiskt självskadebeteende" att Riksdagens lokaler kan upplåtas till antisemitiska konspirationsteorier och låtsassjukdomar. Det är en mörk dag för folkstyret och statsskicket när 30-talets idéer flyttar in på Helgeandsholmen.

Läs mer: Efter dårskapens väg väntar bara barbariet

Seminariet möjliggörs av att Anna Hagwall som riksdagsledamot har rätt att boka möten i mindre lokaler, upp till 50 personer. Det är först vid användandet av större lokaler som arrangörer behöver uppge mer information till Riksdagsförvaltningen för godkännande:

För sammankomster i någon av de stora sammanträdeslokalerna ska en särskild ansökningsblankett lämnas till lokalbokningen vid enheten intern service. Förslag till inbjudan och i förekommande fall anmälan om annonsering ska bifogas ansökan.

Det är uppenbart att Hagwall och Arnstberg medvetet smugit under radarn med vad det är för typ av "Yttrandefrihetsseminarium". Det görs för att placeras sig i en position för att åstadkomma största möjliga vinst.

Antingen kan seminariet genomföras och då kan man peka på legitimiteten som riksdagshuset ger, eller så kan man när detta uppmärksammas (som i den här ledaren), gå till attack mot att "yttrandefriheten" hotas av " pk-eliten". Det är en win-win alltså.

Läs mer: Judehat, våld och nazistflört - ledamöter i skamvrån

Men antisemitiska konspirationister med auktoritära idéer har inget på Helgeandsholmen att göra. Evenemanget skulle aldrig ha släppts över bron. Demokratin måste dra tydliga gränser mot antidemokrater och extremister oavsett vilket prefix som kan sättas framför extremismen (vänster-, höger- eller islamistisk-).

Här faller ansvaret ytterst på talmannen och riksdagsstyrelsen att skärpa till regelverket så att inte det här inträffar igen. Anna Hagwall som vilde kommer att kvarstå som problem till 2018, vad som händer därefter återstår att se. Måhända är historien ännu en lärdom som SD verkar ha svårt att göra, att ha bättre demokratisk kompass på sina förtroendevalda.

Och om evenemanget stoppas beror på hur de politiska partierna reagerar på vilden Hagwalls seminarium. Det går att överpröva beslut om upplåtelse enligt Riksdagsstyrelsens föreskrifter:

"16 § Ett beslut om upplåtelse får på begäran av en särskild företrädare för partigrupperna överprövas av talmannen efter samråd med övriga särskilda företrädare för partigrupperna."

Så frågan är, kommer talman Urban Ahlin att tillåta detta i riksdagens lokaler?

Läs mer: SD-tjänsteman postar konspirationsteorier