Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antirasister sviker judarna

Molotovcocktails kastas mot en synagoga. En butik som säljer judisk mat brinner ner. Nej, det är inte Nazityskland 1938.

Det är Paris 2014. Och folk verkar inte bry sig. Även de så kallade antirasisterna struntar i judehatet.

Senaste tiden har Paris skakats av våldsamma upplopp. De judiska kvarteren har vandaliserats och flera synagogor har attackerats. I Tyskland haglar antisemitiska slagord som Hamas Hamas Juden ins gas! (Hamas Hamas gasa judarna!).

Protesterna mot Israels aktioner i Gazaremsan har spårat ur. Man får tycka vad man vill om Israels försvarspolitik och israeliska bosättningar. Men ingenting kan legitimera att man ger sig på oskyldiga människor bara för att de tillhör en viss religion.

Frankrikes ledande politiker tar i från tårna när de fördömer händelserna. Det oroande är dock att vanliga fransmän inte reagerar. I Tyskland anordnar antirasister demonstrationer som svar på den ökande judefientligheten, men det ser inte ut att bli så stor uppslutning. Likgiltighet inför hat är ett större hot än hatet i sig.

I år har en antirasistisk våg sköljt över Sverige. Sverigedemokraterna möts av mer protester än någonsin tidigare, och partier med tydlig antirasistisk profil, som Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ, gynnas av opinionen.

Liksom sina europeiska likar bemöter inte svenska antirasister antisemitismen som bubblar upp när Israel kritiseras. Många verkar vara mer angelägna om att vara emot Israel än för mänskliga rättigheter. Kanske är vissa rädda att uppfattas som islamofober om de skulle försvara judar.

Antirasisternas ord ekar tomma. När hatet växer finns de inte där. Inte för judarna i alla fall. Antisemitism är rasism. Sanna antirasister tar ställning mot alla former av kränkningar, oavsett vem som kränker vem.