Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antibiotika eller friska grisar

Varje år dör tusentals inom EU på grund av antibiotikaresistensen enligt EU:s smittskyddsmyndighet.

Nu har också debatten på allvar tagits upp i massmedia efter att fyra danskar dött av blodförgiftning sedan de smittats av stafylokockbakterien MRSA, av samma typ som finns hos grisarna. Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot mänskligheten enligt WHO. Vårdslös användning av antibiotika förekommer både hos människor och inom djurhållningen. Ofta kallar vi antibiotika för penicillin. Men penicillin är bara en av flera grupper av antibiotika.

I dag saknar vi information om, och kontroll över, den veterinära antibiotikaanvändningen. I jakten på billigt kött kan man misstänka att antibiotikan används i förebyggande syfte. Det bidrar till en ökad risk att antibiotikaresistenta bakterier skapas. Därför behöver vi starkare kontrollmekanismer. EU:s kontor för livsmedels- och veterinärfrågor måste få större befogenheter och möjlighet att göra oanmälda inspektioner.

I Sverige har vi en annan hantering av antibiotika i vår djurhållning. Här i Gävleborg finns 30 grisuppfödare. Antibiotika används endast när en gris faktiskt blivit sjuk och inte i förebyggande syfte. Detta gör att Sverige har en unik position i EU då vi har lägst förbrukning av antibiotika per djurenhet i hela EU.

I Sverige kan vi glädjas över djurskyddet och högt satta djurskyddslagar. Friska djur ger oss god och välsmakande mat. Vi ska arbeta för att detta blir verklighet i hela EU. Marit Paulsen driver på arbetet för att parlamentet inom ett år ska anta en europeisk djurskyddslag. Den bör innehålla krav på kompetens hos den person som hanterar djur inom ramen för sin yrkesmässiga verksamhet och rejäla sanktioner för de länder som bryter mot de gemensamma reglerna. Vi behöver också kontrollmekanismer. EU:s kontor för livsmedels- och veterinärfrågor måste få större befogenheter och möjlighet att göra oanmälda inspektioner.

Vi folkpartister vill också att lagen om offentlig upphandling ska bli tydligare, där kriterier kring etik, djurskydd och miljö kan inrymmas. Samma krav på djuromsorg och miljö ska ställas på såväl utländska som svenska producenter. Därmed gynnas mindre svenska producenter konkurrensmässigt.

Det är dags att vi exporterar vår ansvarsfulla antibiotikaanvändning till resten av Europa, för djurens skull och för människans. Dessutom bör lokala slakterier uppmuntras och maxgränser för djurtransporter fastställas.

Kenth Lövgren (FP)

kandidat i valet och europavän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel