Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarsfull politik för jobb och välfärd

Regeringens budgetproposition för 2010 innehåller en rad åtgärder för fler jobb och företagande. Genom ökade resurser till kommuner och landsting tryggas också förutsättningarna för kvaliteten i skola, vård och omsorg.

Regeringens budgetproposition för 2010 innehåller en rad åtgärder för fler jobb och företagande. Genom ökade resurser till kommuner och landsting tryggas också förutsättningarna för kvaliteten i skola, vård och omsorg.

Sverige har som ett litet exportberoende land drabbats hårt av den internationella ekonomiska krisen. Arbetsmarknaden är utsatt med varsel och en stigande arbetslöshet. Även här i Ljusdal har vi tydligt kunnat se effekterna av den lågkonjunktur som följt i krisens spår. Det här ställer stora krav på en ansvarsfull politik som sätter jobben först.

Genom budgetpropositionen lägger alliansregeringen nu grunden för de långsiktiga insatser som krävs för en återhämtning. Krisbudgeten innehåller två huvuddelar som påverkar invånarna i Ljusdals kommun direkt. Delarna är en jobbpolitik för mer pengar i plånboken och fler i arbete och satsningar för att värna välfärdens kärna.

För att fler ska kunna få jobb och för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå är det viktigt att det blir mer lönsamt att arbeta även i fortsättningen. Därför går alliansen nu vidare med ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Genom det har alliansen gjort det mer lönsamt att arbeta för alla och allra mest för dem med lägst inkomster.

För att ytterligare underlätta att fler jobb kan växa fram så innehåller budgeten också en rejäl satsning på företagen. Alliansen vill öka tryggheten för företagare och göra det mindre riskfyllt att starta nya företag. Det handlar till exempel om nedsatta egenavgifter för enskilda företagare för att öka de små företagens förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Samtidigt är det viktig att välfärdens kärna inte blir drabbad av de svårare tiderna. Regeringen har därför tillfört ytterligare resurser till kommuner och landsting för att undvika uppsägningar. Bara för Ljusdal kommun innebär det här 14,5 miljoner extra. Det ger oss goda förutsättningar för att behålla kvaliteten i skolan och omsorgen.

Mot det här står den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin, Lars Ohly och miljöpartisterna i spetsen. De vill istället försämra drivkrafterna för att arbeta genom höjda skatter för vanligt folk.

Det finns inte några mirakelkurer för att ta Sverige ur krisen. Men genom alliansens krisbudget har förutsättningarna blivit avsevärt bättre för att möta krisens utmaningar och skapa fler jobb. Vi ska fortsätta att ta ansvar för Sverige.

Per Schlingmann

Partisekreterare (M)

Margareta B Kjellin

riksdagsledamot och förbundsordförande Gävleborg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel