Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret faller tungt på landstingledningen

En toppdirektör eller vd som på kort tid sparkat eller fått ta emot uppsägningar från en massa chefer i organisationen, borde ta sig en allvarlig funderare över sitt eget chefskap.

Annons

Och problemet borde ligga överst på företagets styrelsebord.

Men det gäller tydligen inte landstinget.

Där har det under senare tid varit ett veritabelt strömhopp av chefer som sagt upp sig själva eller fått sparken.

Igår publicerade tidningen en lista på flera sparkade eller avhoppade chefer. Och samma dag hoppade ytterligare en chef av.

I och för sig har flera bara sparkats till en annan plats i landstingsbyråkratin. Men det är likafullt ett problem.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark tycker att det är bra med en hög chefsomsättning och menar att låg chefsomsättning kan bero på att man bara "låter saker och ting vara som de är". Precis som om förändringar i organisationen måste innebära att chefer måste bytas ut.

Ibland kan det säkerligen vara motiverat. Men en organisation som jobbar med ett deltagande och öppet chefskap, där förändringar är väl genomtänkta och förankrade, kan utveckla organisationen utan att det ska behöva innebära ett strömhopp av chefer.

Björn Kvick, vd för Iggesund paper Board, delar inte Svante Lönnbarks uppfattning utan föredrar låg chefsomsättning, även om "man någon gång kan göra felrekryteringar". Dessutom går chefer då och då i pension eller flyttar.

Svante Lönnbark säger att omsättningen delvis beror på att landstinget bevakas intensivare i media än övriga företag. Det är i och för sig sant eftersom det är invånarnas skattepengar det handlar om.

Men en öppen och granskande bevakning innebär också att en organisation får positiv uppmärksamhet och goda omdömen när den fungerar.

Eller menar Svante Lönnbark att media inte ska skriva om den turbulens som råder inom vissa områden i landstinget med åtföljande chefsavhopp?

För en utomstående är det omöjligt att avgöra om avhoppen i landstinget beror på felrekryteringar, dåligt ledarskap av landstingsdirektören, oklara mandat eller andra orsaker.

Men oavsett vad det handlar om faller ansvaret tungt på landstingsdirektören och ytterst landstingsledningen.

Ett storföretag som skulle redovisa en liknande omsättning av höga chefer - som dessutom ofta varit omdiskuterade och ifrågasatta av medarbetarna – skulle säkerligen ifrågasätta den högsta ledningen.

Men inte landstinget.

Den politiska ledningen i landstinget ligger lågt när det gäller synpunkter på chefsturbulensen. Antingen beror det på att politikernas gillar vad de ser, eller på att de ogillar vad de ser utan att våga agera.

Oavsett vilket, är det illa.

Mer läsning

Annons