Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvar ingenting för Kristdemokraterna

Den 19 mars kunde vi i den här tidningen ta del av en mycket märklig debattartikel, signerad av representanter för Kristdemokraterna i landstinget.

Annons

Debattartikeln beskriver huvudsakligen mycket av innehållet i den budget som Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt i dag, den 24 mars, låter landstingsfullmäktige pröva.

När det efter budgetfullmäktige i december förra året i praktiken inte fanns någon majoritet i vårt landsting, så provades olika vägar. Det blev upp till Moderaterna att söka hitta en fungerande majoritet. Något som partiet inte lyckades med. Det vet KD mycket väl.

I det fortsatta arbetet fick Kristdemokraterna möjlighet till ett betydligt större inflytande än vad deras 4 mandat, av totala 75, egentligen motsvarar. Kristdemokraterna svarade lika trofast som alltid – nej! Att ta ansvar och låta det politiska innehållet prövas i skarpt läge var tydligen inte rätt budskap.

Centerpartiet har gått till val på att komma i majoritet, få vår politik prövad. Komma i majoritet på grund av att vi verkligen tror att Centerpartiet behövs för en fungerande majoritet. Speciellt i en situation där kraftfulla beslut måste tas – men där den enskilde patienten skall vara i centrum.

Det synes uppenbart för det stora flertalet att vi befinner oss mitt i en finansiell kris. I synnerhet för landstings- och kommunsektorn, som har sina budgetar baserade på skatteintäkter. Situationen är mycket bekymmersam. Då är det enkelt att ställa sig i predikstolen och basunera ut satsningar som man inte vill ta ansvar för.

Visst är det problem att brottas med i Landstinget Gävleborg – frågan är dock om inte Kristdemokraterna mår än sämre?

 

Färila

Rengsjö