Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvar ingenting för Kristdemokraterna

Den 19 mars kunde vi i den här tidningen ta del av en mycket märklig debattartikel, signerad av representanter för Kristdemokraterna i landstinget.

Debattartikeln beskriver huvudsakligen mycket av innehållet i den budget som Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt i dag, den 24 mars, låter landstingsfullmäktige pröva.

När det efter budgetfullmäktige i december förra året i praktiken inte fanns någon majoritet i vårt landsting, så provades olika vägar. Det blev upp till Moderaterna att söka hitta en fungerande majoritet. Något som partiet inte lyckades med. Det vet KD mycket väl.

I det fortsatta arbetet fick Kristdemokraterna möjlighet till ett betydligt större inflytande än vad deras 4 mandat, av totala 75, egentligen motsvarar. Kristdemokraterna svarade lika trofast som alltid – nej! Att ta ansvar och låta det politiska innehållet prövas i skarpt läge var tydligen inte rätt budskap.

Centerpartiet har gått till val på att komma i majoritet, få vår politik prövad. Komma i majoritet på grund av att vi verkligen tror att Centerpartiet behövs för en fungerande majoritet. Speciellt i en situation där kraftfulla beslut måste tas – men där den enskilde patienten skall vara i centrum.

Det synes uppenbart för det stora flertalet att vi befinner oss mitt i en finansiell kris. I synnerhet för landstings- och kommunsektorn, som har sina budgetar baserade på skatteintäkter. Situationen är mycket bekymmersam. Då är det enkelt att ställa sig i predikstolen och basunera ut satsningar som man inte vill ta ansvar för.

Visst är det problem att brottas med i Landstinget Gävleborg – frågan är dock om inte Kristdemokraterna mår än sämre?

 

Färila

Rengsjö