Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansträngd stödförening tar paus

Bristande resurser gör framtiden osäker för Brottsofferjouren i Bollnäs och Ovanåker. Så som det ser ut nu tvingas föreningen att ta en paus från och med midsommar.

Brottsofferjouren i Bollnäs och Ovanåker stöttar personer som varit utsatta för brott. Varje år har föreningen mellan 120 till 150 ärenden. Men i sommar är risken stor för att de brottsutsatta måste söka stöd någon annanstans.

– Kommunen verkar inte uppskatta det jobb vi gör och inte heller vilja vara med att dela på ansvaret, säger Bodil Einemo som är föreningens ordförande.

Kommunernas ansträngda ekonomier har gjort att man strypt anslagen till föreningarna och det har också drabbat den lokala Brottsofferjouren.

– Nu har vi blivit utsvultna så länge att det inte är hållbart längre.

Enligt egna uträkningar får Brottsofferjourerna runt om i landet i snitt anslag på runt 2:14 kronor per kommuninvånare. Här får lokalföreningen kommunala anslag på runt 38 öre per invånare i Bollnäs och 44 öre per invånare i Ovanåker.

Redan i början av hösten 2013 så började föreningen flagga för att man ville träffa kommunen och diskutera det svåra läget, men inget har hittills hänt. Men nu är läget akut förvärrat sedan föreningens samordnare blivit långtidssjukskriven. Det är en person som är avlönad av Svenska kyrkan och som i sin tjänst arbetet för Brottsofferjouren ett antal timmar i veckan.

– Nu har vi i styrelsen turats om att göra det här arbetet, men i längden går det inte driva verksamheten på det här sättet. Vi sliter ut oss så då är det bäst att bromsa i tid, säger Bodil Einemo.

Brottsofferjouren har nu skickat en skrivelse till de ansvariga politikerna i Bollnäs och Ovanåkers kommun där man berättar om situationen och att jouren tvingas ta paus från och med midsommar. Det har gett resultat. Nästa vecka ska man ha ett möte med socialnämndens ordförande Erika Engberg och kommunalråd Marie Centervall i Bollnäs.

Enligt socialtjänstlagen så ska kommunerna skyldig att tillhandahålla medborgarna brottsofferstöd.

– Så om vi inte klarar av att göra jobbet så måste kommunen göra det i stället eller bidra så att vi kan fortsätta ha kvalitativ verksamhet, säger Bodil Einemo.

Erika Engberg har läst skrivelsen, men säger att hon inte kan svara på vilka konsekvenser det får om Brottsofferjouren tar paus. Hon vet inte heller vad som kan tänkas komma ut av mötet.

– Om vi kan hjälpa till beror på vilket stöd de vill ha, men jag vill inte stänga några dörrar, säger hon.