Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställda och nämnder är inga rundningsmärken

I Bollnäs uppträder kommunstyrelsens arbetsutskott alltmer som ett eget politiskt parti, som styr och ställer med det mesta, alltifrån att avskeda förvaltningschefer – och för all del också en kommunchef för fyra år sedan – till att bevilja fallskärmar och åka på utflykter till Kina.

Formellt ska förstås kommunstyrelsens ledamöter ha sina partier bakom sig och flera beslut måste gå vidare till fullmäktige.

Men eftersom de båda största partierna, S och C, är djupt splittrade inbördes, och den övriga politiska oppositionen är så svag, får kommunstyrelsen ett förödande stort manöverutrymme.

Det finns en bred kritik, också bland ledande socialdemokrater, mot kommunalrådet Olle Nilsson Strängs sätt att agera. Självsvåldig, ogenomtänkt, impulsiv och svågerpolitiker är några ord som nämns.

Inför förra valet utmanades han i sittande medlemsmöte och tog hem nomineringen med bara en röst. Och hans ställning har knappast blivit starkare under den här perioden.

Kommunalrådet Evy Degerman (C) har inte heller någon speciellt stark ställning i sitt parti. Hon har en trogen grupp omkring sig, men är starkt ifrågasatt av många i sitt eget parti.

Hittills försöker både S och C hålla masken utåt. Men det var inte länge sedan som fyra socialdemokrater, med arbetarekommunens ordförande Jan Lahenkorva i spetsen, och två centerpartister vägrade följa sina kommunalråd i 15-miljonersaffären av SJ-området.

Och ingen vet ännu vad resultatet blir av kommunalrådens och kommunchefens sätt att behandla den centerpartistiske ordföranden i tekniska nämnden, Kenneth Nilshem, och hela nämnden, som förnedrande rundningsmärken i de märkliga turerna kring förvaltningschef Torbjörn Falkeborn. Det skulle knappast vara förvånande om Nilshem tackar för sig. Och sprickan i C ökar.

Att moderaten Ingvar Persson sitter i kommunstyrelsen som någon slags opposition märks knappast. Oftast är han och kommunalråden överens om tagen.

Kanske inte så förvånande att han också får åka med på den omdiskuterade resan till kommunistdiktaturen Kina. Som representant för oppositionen, heter det officiellt. Vilken opposition? Och mot vad?

Kommunstyrelsens arbetsutskott, som ska vara beredande, agerar alltmer självsvåldigt och obetänkt.

Varför lämnade arbetsutskottet ut nyheten att ännu en förvaltningschef riskerar få sparken utan att ärendet fanns på dagordningen och utan att personen i fråga ens kände till. Han fick veta det genom pressen.

Oavsett om det finns fog eller inte för kritiken är handläggningen klantig. Att sedan kommunchef Leopold Stoltz betraktar personalens reaktion som ett personangrepp på honom visar bara på bristande insikt.

Det är möjligt att det finns stark kritik mot Falkeborn och hela förvaltningen. Den ska i så fall framföras och åtgärdas. Men man utlämnar inte människor och man rundar inte demokratiskt valda organ och personer, på det sätt som nu skett.

Leopold Stoltz tycker att man skjuter på budbäraren. Det är möjligt. Det kan finnas anledning att göra det ibland.

Inte på grund av budskapet. Utan på grund av budbärarens agerande.

Både Leopold Stoltz och kommunledningen känner förstås till att det finns stark kritik också mot dem. Både inom och utanför organisationen. Men de sitter i skyddat bo. Ännu en tid.

Många tycker det saknas strategiskt tänkande, långsiktig planering, öppenhet, diskussion kring ambitionsnivå och fördelning av resurser.

Och att ingen i kommunledningen har någon helhetssyn, utan skjuter ifrån höften när något byte dyker upp.

Utan att vare sig kolla om det är rätt byte eller bry sig om att sikta.