Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrikt hotell vill sadla om

För tre år sedan såldes Bergsjö hotell efter att ha stått tomt flera år. Men verksamheten går inte runt, och söker ägarna en ny nisch, kanske som hem för ensamkommande.

– Det har varit tufft. Vi har försökt ändra verksamheten, provat allt möjligt, men det går inte längre. Vi har haft en del gäster, cyklister och andra, men alla fasta avgifter äter upp inkomsterna, säger Karin Löfkvist, som driver hotellet tillsammans med maken Jörgen.

– Vi har funderat på allt möjligt, kanske bygga om till lägenheter. Vi lade ut det till försäljning och fick många reaktioner – människor som inte ville vi skulle sälja. Men ingen ville köpa det.

– Nu jobbar min man på annan ort för att det ska gå runt. Vi kontaktade Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner, och frågade om de vill hyra och göra hotellet till boende för ensamkommande flyktingbarn. Vi har skrivit till Migrationsverket också, men de tyckte det var för litet för att bli asylboende. Fast för ensamkommande borde det fungera.

Hotellägarna skriver bland annat: "Vi vill erbjuda kommunen vårat hus till ensamkommande flyktingar med boende mat frukost lunch middag. Vi ser ingen annan utväg för detta Hotell". Malin Ruthström, tf kommunchef, kommer att besvara förfrågan. Hon säger:

– Nordanstigs kommun har redan två verksamheter för ensamkommande, i lokaler som kommunen äger. Vi har avtal med Migrationsverket och länsstyrelsen och det har inte varit aktuellt att utöka det åtagandet. Blir det aktuellt tittar vi först på lokaler vi själva äger som står tomma. Vi har mycket lokaler som vi inte nyttjar fullt ut. Vill hotellet förändra verksamheten får de ta en diskussion med Migrationsverket.

Karin Löfkvist hoppas kunna lösa frågan snart.

– Vi har inte råd att ha huset stå här mitt i byn, kanske bygger vi om till bostadshus åt oss själva... Vi tar en dag i taget och har alla tentakler ute.