Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrika bageriet byter ägare igen

Efter konkursen 2012 togs bageriet Loosbagarn över av företagarna Olle Olmårs och Jan-Eirik Johansen. Nu har bageriet återigen en ny ägare – Annika Backlund, som siktar på att få verksamheten att växa.

Annons

Annika Backlund är verksam i Mälardalen med sitt fastighetsbolag AB-hem men hon ser sin framtid i Hälsingland tillsammans med sambon, som är Jan-Eirik Johansen.

– Jag kommer flytta upp till Delsbo på heltid efter sommaren. Jag tycker om den här bygden runt Ljusdal och Delsbo och jobbar på att göra fler grejer här inom fastighetsbranschen eller turistnäringen, säger Annika Backlund.

Så sent som i fredags blev hon bageriägare.

– Det har gått väldigt fort. Hade det inte varit för att lokalerna var så pass fina och att man sett att Olle och Jan-Eirik verkligen satsat på verksamheten så hade jag inte vågat gjort en så snabb affär, säger Annika Backlund.

När Olle och Jan-Eirik tog över bageriet i början av 2013 började de med att rusta upp lokalerna, vilket gjorde att produktionen stod stilla i ett halvår. En tuff ekonomisk utmaning för Olle Olmårs som stod för den finansiella delen medan Jan-Eirik har skött verksamheten.

– Han har räddat Loosbagarn skulle jag vilja säga. Om man stänger igen en verksamhet i sex månader förstår man själv att det blir lite tungt finansiellt, säger Jan-Eirik Johansen.

Utöver bageriet driver Olle både fastighetsbolag och byggvaruhus i Ljusdal och efter att fått bageriet på fötter valde han alltså att sälja. Jan-Eirik Johansen berättar att det inte var någon lätt process att bygga upp den konkursade verksamheten igen.

– Vi var vid ett vägskäl där vi kunde välja att stänga ner verksamheten, men vi valde att satsa vidare.

I verksamhetens framtid ser Annika och Jan-Eirik ett än mer lokalt tänk och starkare inriktning mot konsumenterna. Som ett lokalt företag märker man ett starkt stöd från alla håll, menar Jan-Eirik.

– Vi upplever ett jättestöd från handlarna och folk i kommunen. Vi vill få det att blomma i bygden. Vinner en vinner alla, säger han.

Planer finns på nya produkter som knäckebröd och skorpor, för att kunna erbjuda bröd med längre hållbarhet och även KRAV-märkning är ett framtida mål.

En vanlig dag kör man ut runt 2 000 brödförpackningar, och inom två år siktar man på att ha ökat försäljningen med 50 procent.

– Jag tror vi skulle kunna femdubbla produktionen med de lokaler vi har. Nu vill vi expandera. Vi har till exempel ingenting i Söderhamn, Hudiksvall eller Bollnäs och vi har bara 30 mil till Norge. Det är transportfrågan som är avgörande för var vi kan sälja, säger Jan-Eirik Johansen.

Bageriet har totalt fyra anställda. Två bagare, en paketerare och en chaufför som alla får jobba kvar efter ägarbytet.

Olle Olmårs har avböjt att kommentera ägarskiftet.

Annons