Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anpassar hyreshus för äldre personer

Ljusnes mest centrala hyreshus ska byggas om för att passa äldre – om allt går vägen. 22 nya och fullt utrustade lägenheter med stora balkonger mot parken ska det bli.

Hyreshuset som Faxeholmen vill satsa på har adressen Smedsvägen 1A och 1B. Det ligger mittemellan Hälsocentralen och det lilla centrum som finns kvar i Ljusne. I dagsläget har huset 18 lägenheter och nio hyresgäster.

– Man kan säga att det kostar mer än de pengar vi får in, säger Petri Berg, vd för Faxeholmen.

På bottenvåningen håller bilddatabasen Dibis till.

– Alla är informerade om att huset ska tömmas helt. Vi kommer att hitta andra lokaler för Dibis. De övriga hyresgästerna kommer att evakueras och vi tar hela ansvaret för det, säger Petri Berg.

Tanken är att blåsa ut hela huset, med stammar och allt.

Sedan ska man bygga splitter nya tvårumslägenheter på 55-69 kvadratmeter. Alla lägenheter ska vara anpassade för både rullstolar och rollatorer. Huset utrustas med hissar. Dörrarna ska vara breda och golven jämna.

Varje lägenhet ska ha egen tvättmaskin och torktumlare. Balkongerna mot parken ska vara inglasade och generösa.

Hyran kommer att ligga strax under 6 000 – 7 000 kronor i månaden, beroende på vilken storlek man väljer.

Planerna presenterades för PRO i Ljusne häromdagen,

– Vi är många halvgamla som bor i halvgamla hus. Det här har vi längtat efter här i Ljusne och många av oss äldre vill bo kvar här så länge som möjligt, sa Birgitta Tapper, PRO.

Men det är inte riktigt klart än. Först måste Faxeholmen ha ett avtal klart med Sbo (Statens Bostadsomvandling AB) som har ett statligt uppdrag attS ta hand om bostadshus i kriskommuner med stor utflyttning. Att bygga om och anpassa hyreshus för äldre är en av Sbo:s uppgifter.

– Vi säljer fastigheten till Sbo för en krona och de betalar hela renoveringen, som beräknas ligga på 20 miljoner kronor, säger Urban Wigren, styrelseordförande för Faxeholmen.

Faxeholmen sköter upphandlingen med byggföretagen. Lokala entreprenörer kommer att informeras om planerna och uppmuntras att delta i upphandlingen.

Byggtiden är beräknad till 12-14 månader.

– Sedan blir det vi som administrerar fastigheten och sköter om den, säger Petri Berg.