Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånöstam deltog inte i mötet

Svar till Farmer Giles (30/9).

Det är allmänt accepterat att man kan anklaga politiker för i stort sett vad som helst. Jag minns Ströyers teckning från 60-talet i DN då tågen försenades under snöoväder och personen på teckningen utbrister Djävla Palme som då var kommunikationsminister. Vad jag vet så är inte Ingvar Persson (M) med i Hälsinge Livs styrelse. Därför tycker jag inte man kan anklaga honom för något i det sammanhanget.

De två besluten som enligt din syn är odemokratiska rörde sig det första fallet (2008) om att kommunen skulle anslå medel att investera i provkök på Nytorp och det andra (2010) som resulterade i en remiss med uppdrag till kommunchefen att utreda närmare kommunens engagemang med Hälsinge Livs. I inget av dessa fall råder det jäv då det är helt förenligt att en politiker medverkar i beslut som rör föreningar som man är medlem i. Om beslutet rört ett företag som politiker äger eller är delägare i så skulle det vara jäv. Vid det senare mötet deltog inte Hälsinge Livs ordförande Karin Ånöstam, något som inte noterades i protokollet.

Hälsinge Livs är en förening med inriktning på produktutveckling, forskning och utbildning och besöksnäring. Mycket tyder i dag på att Hälsinge Livs flyttar från sin lokal på Nytorp till en annan kommunal fastighet med tillgång till provkök för att kunna genomföra sitt projekt i alla dess delar. Och då är vi nästan tillbaka där vi började. Eller som ett kommunalråd som jag jobbade med uttryckte det; allt förändras och blir som förut.

Hälsinge Livs har i dag cirka 30 medlemmar med företrädare för lokala producenter inom lantbruksnäringen, besöksnäringen, restauranger, utbildning samt forskning och utvecklingsarbete. Vi är en del i ett nätverk som värnar om det lokalt producerade och dess speciella kvalitéer. Att satsa på det lokalt producerade får allt högre prioritet på den politiska agendan såväl här hemma som ute i Europa. Vi ser här en dynamisk utvecklingspotential. Bollnäs har uppmärksammats för sina insatser att utveckla landsbygden. För att antal år sedan fick man den prestigefyllda utmärkelsen årets kommun för ett sådant förtjänstfullt arbete. Hälsinge Livs är en värdig fortsättning på en insats i denna anda. Kommuner, företag och skolor tror på oss i detta arbete. Du är välkommen Farmer Giles att som en respekterad medlem delta i Hälsinge Livs arbete för en god utveckling av en för oss betydelsefull näring.

Bengt Lindstedt

vice ordförande

Hälsinge Livs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel