Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annys val är glasklart

I en vecka har hon varit igång.
Nu börjar hyllorna i den gamla cementfabriken fyllas med glas, lampor och prydnadsföremål tillverkade av barnmatsburkar, öl- och vinpavor.
Nu känner glasblåserskan Anny Jernberg från Bollnäs att det börjar hända saker.

Återbruket står det på en sirlig skylt på dörren. Annars ser lokalen ganska anspråkslös ut från utsidan.

På något sätt känns det som om den gamla cementfabriken sett sina bästa dar.

Där inne möts vi av någonting annat.

Mitt på golvet sitter en ung tjej och smälter en barnmatsburk i invärmningsugnen. Runt henne är råvaran travad efter väggarna. Ölflaskor, vinpavor, 75:or av olika märken. Alla är tomma och diskade för hand.

- Att återvinna glas och ge det en ny form är min affärsidé. Eftersom återvinning är inne är jag rätt nöjd över mitt drag, säger Anny Jernberg med ett leende.

Att bli glasblåserska på grund av materialets egenskaper var däremot ingenting Anny tänkte på när hon sökte den treåriga gymnasieutbildningen i Kosta. Hon var skolttrött, trött på Falun och ville långt, långt hemifrån.

Det var först när hon gått där ett tag som det blev glasklart.

- Det är ett spännande material, glas är både segt och flytande och går att forma hur som helst. I och för sig har det återvunna glaset inte riktigt lika stora möjligheter eftersom det redan har en speciell form, men det är kul, säger Anny.

Till Bollnäs kom hon för nästan fem år sedan efter att ha blivit förälskad i både landskapet och en ung man. Att hon tillbringat så gott som alla somrar hos mormor och morfar i Bollnäs gjorde säkert sitt till.

Men det är inte förrän nu som hon öppnat sitt företag. Det gjorde hon efter att ha blivit arbetslös.

- Jag har fått mycket hjälp och stöd, jag hoppas verkligen att det här ska gå bra, säger hon.

Hennes produkter kommer att gå att köpa genom hennes hemsida och på Mobackes i Bollnäs.