Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu oklart om Nybo skolas framtid

Beslutet om Nybo skolas framtid tas sannolikt sent i höst även om inriktningen är att lägga ner den och flytta barnen till Öjeskolan i centrala Järvsö hösten 2010.

De berörda rektorerna Marie Plomér och Ahmad Odeh vill använda den gamla skolbyggnaden Röda gården i anslutning till Öjeskolan för administration och därmed få nya utrymmen för att kunna ta emot de cirka 100 eleverna från Nybo (från förskoleklass till och med årskurs 2).

Utbildningschefen Stefan Meuller är dock inte särskilt lockad av tanken.

– Finns det köpare på Röda gården är det väl bättre om kommunen säljer den eftersom det finns överskott på kommunala lokaler. Men det här ska utredas ordentligt nu när skolorna startar igen och vi bör ha ett beslut före jul, helst inför budgetbeslutet i november, säger Stefan Meuller.

Kommunens fastighetschef Ivan Halvarsson har dock inga heta spekulanter på Röda gården i nuläget.

– Det var väl någon som ringde för ett år sedan.

Vid sammanträdet i juni sköt barn- och utbildningsnämnden upp sitt nedläggningsbeslut om Nybo skola för att utreda frågan vidare. Tanken är att spara omkring 1 miljon kronor per år för en nämnd som har ett sparkrav på nära 21 miljoner inför 2010.

– För kommunen kostar en tom Nybo skola omkring miljonen per år även om den står oanvänd. Så det bästa är väl att sälja den om skolverksamheten flyttas, säger Ivan Halvarsson.