Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu oklart hur mordet gick till

Bevisning har gåtts igenom, vittnen förhörts och de åtalade har berättat sina versioner om hur det gick till när en 33-årig man mördades vid Björktjäratjärn.

I dag avslutas rättegången och tingsrätten ska så småningom avkunna dom utifrån bevis och vittnesmål som pekar åt olika håll.

Rättegången startade den 11 april i Hudiksvalls tingsrätt och har pågått i sex dagar. Det har varit en mycket jobbig tid för 33-åringens anhöriga och vänner som vill få svar på vad som egentligen hände när de förlorade sin närstående.

Kammaråklagare Christer Sammens hävdar att de två mordåtalade männen tillsammans och i samförstånd har tilldelat 33-åringen hela 43 hugg- och skärskador med kniv. För att visa att det är så har han presenterat teknisk bevisning, så som undersökningar av de inblandades kläder, och han hade kallat hela 26 personer för att vittna.

Men trots att all bevisning nu har lagts fram och alla förhör hållits är det mycket som är oklart om vad som egentligen hände innan 33-åringen förblödde, ensam på en åker. har vi tittat närmare på vad de inblandade och bevisen säger om sex viktiga punkter.

Den viktigaste frågan är vem eller vilka som mördade 33-åringen. Den mordmisstänkte 27-åringen har erkänt två knivhugg. 22-åringen har helt nekat till brott och sagt att han inte alls deltog i våldet. Det fanns därmed 41 skador som orsakats av kniv på 33-åringens kropp som ingen har erkänt.

En annan mycket viktig fråga är om det fanns en fjärde person på brottsplatsen. Då båda mordåtalade har hävdat att 33-åringen kom till mötesplatsen i sällskap med en man. Om det stämmer finns det alltså en person på fri fot som var med vid brottet.

I dag är rättegångens sista inplanerade dag och åklagaren och advokaterna ska hålla sina slutanföranden. Christer Sammens ska alltså argumentera för hur bevisen talar för att männen har begått brottet tillsammans. Mordoffrets anhörigas advokat ska yrka på skadestånd till offrets familj och de fyra försvarsadvokaterna ska lyfta fram de saker i bevisningen som talar till deras klienters fördel. Om inte allt det hinns med under dagen kommer rättegången att fortsätta under onsdagen.

När sedan rättegången är avslutad dröjer det minst två veckor innan domen faller.