Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett pris till Hudikforskaren Mary Hägg

Tandläkaren och forskaren Mary Hägg i Hudiksvall har kammat hem ännu ett pris. Nu som Årets Yrkeskvinna 2016.

Mary Hägg får titeln för att hon vågat gå sin egen väg och stått upp även när skeptikernas vindar blåst som mest.

– Det känns väldigt stort, säger hon om utmärkelsen, ett rikspris hon inte väntat sig.

Hon ser det som en bekräftelse på att de är på rätt väg och tillägger att det största vinsten är att den kunskapsspridning om patientgruppen som sker i samband med utmärkelsen. Då sprids vetskapen om att det finns en behandling som är enkel och effektiv utan några negativa bieffekter för svälj- och andningsfunktionerna, som i sig är oerhört komplicerade.

– Mitt högsta mål har varit att den här patientgruppen ska uppmärksammas och att de får möjlighet till en ökad livskvalité.

Den senaste månadens priser har bidragit till ett genombrott för munhanteln som utvecklats under 20 års tid. I början av april vann hon också priset som en av tio mest innovativa entreprenörer under Sveriges innovationsriksdag i Åre.

Läs också: Hudikföretag prisas för innovation – får stipendium på 200 000

Men hon har fler priser på väggen. Det första stora priset vann hon 2008 när hon tilldelades Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning.

Munhanteln hjälper patienter att kunna andas, äta, svälja och tala tydligare. Behovet är stort, runt två miljoner personer i alla åldrar kan ha nytta av den, enbart i Sverige, enlig Mary Hägg, som tar forskningen vidare.

– Det nya i det hela är att det faktiskt är läpparna som är triggerpunkter för det centrala programmet vi föds med, som styr sväljfunktionen och andningen, berättar hon.

Läs också: Hudikbolag kammade hem 100 000

Mary Hägg har många meriter, utöver jobbet som sjukhustandläkare. Hon har också blivit medicine doktor och på väg mot en docentur. Just nu pågår studier med patienter som snarkar.

– Det är de som har andninsstillestånd under natten och personer som har varit beroende av andningsmask.

Gruppen löper stora risker för hjärt- kärlsjukdomar och i förlängningen kan behandling med munhanteln visa på stora besparingar inom sjukvården.

Priset som Årets Yrkeskvinna delas ut av Business and Professional Women Sweden, ett förbund med elva klubbar runt om i Sverige och med drygt 350 medlemmar. Föreningen strävar efter lika rättigheter, lika lön för kvinnor och män på arbetsmarknaden och fokusområdena är ekonomi, karriär och hälsa.

Se också: Genombrott för prisat Hudikföretag: "Vi har fått i gång försäljningen ordentligt"