Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett bakslag för Milkobönder

60 öre sedan tidigare och nu ytterligare en sänkning av mjölkpriset på tio öre.
I veckan kom ett till bakslag för Mjölkbönderna inom Milko.

Annons

– Det är fruktansvärt, speciellt när man har ett litet företag. På en månad blir det mycket pengar, säger mjölkbonden Kristina Olsson i Näsviken.

Hon uppskattar att det rör sig om en inkomstförlust på ungefär 1 000 kronor om dagen, runt 30 000 kronor i månaden.

– Det blir tufft ett tag nu. Men det är bara att bita ihop tills man kommer över till Arla, säger hon.

Under fredagseftermiddagen har hon fullt upp med mjölkningen. I dag har hon ungefär 50 kor, så det är en hel del arbete och det mesta sköter hon själv. Den enda anställda som hon tidigare fick hjälp av, hade hon efter prissänkningarna till slut inte längre råd att ha kvar.

I juni sänktes mjölkpriset till bönderna med 40 öre, det dröjde däremot inte länge innan nästa sänkning kom. Den gången sjönk priset med 20 öre.

Nu är det dags igen.

Ander Norén, som är ordförande för Milkos hälsingekrets, fick ta del av informationen via ett telefonmöte.

– Det pratades mycket om varför de tvingades sänka priset ännu en gång. Faktum är att Milko under de 6, 7 senaste månaderna fallit ihop som ett korthus och är i obestånd. Nästa steg är konkurs om inte fusionen med Arla blir ett faktum, säger han.