Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annorlunda prov för alla tredjeklassare

I år är det första gången som landets alla tredjeklassare får genomföra nationella prov.
Vid 15 provtillfällen, utspridda över vårterminen, ska barnen få visa sina kunskaper i matematik och svenska.

Annons

Under tisdagen var det dags för klass 3-4a på Granbergsskolan, i Bollnäs, att göra det första delprovet. Barnen fick sprida ut sig över klassrummet och jobba helt individuellt.

Sedan läste klassläraren Anne-Marie Ivarsson upp en berättelse om figurerna Nova och Troj, som delprovet handlar om. Exakt vad provet går ut på kan vi däremot inte avslöja, eftersom alla klasser i hela Sverige gör samma prov och vissa inte har hunnit göra den första delen ännu.

– Det är upplagt som en berättelse och huvudpersonerna Nova och Troj kommer att komma tillbaka i alla delprov, säger hon.

Totalt ska barnen göra 15 prov som är utspridda över andra halvan av vårterminen. Det blir åtta delprov i matematik, fem i svenska och två kombinerade.

– Jag tycker det här är jättebra. Det blir en koll för oss och eleverna att vi är på väg mot rätt håll, säger Anne-Marie Ivarsson.