Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Wiberg efter Hudikdamernas SM-brons: "Sambon bröt ryggen på banan, men jag är inte rädd"

Hon är hästtjejen som växlade upp med hästkrafter som framgångsrik enduroförare.
I helgen tog Anna Wiberg, tillsammans med Annica Karvonen, hem ett brons till Hudiksvalls MCK i endurons lag-SM.
– En stor överraskning, säger 32-åriga Wiberg efter lyftet i Enköping.

I Norsta strax utanför Hudiksvall bor en familj med extra drag.

– Jo, det är bara 13-åriga bonusdottern som inte har intresse för det här, säger Anna Wiberg, som själv började köra enduro på allvar för fyra år sedan.

Även sambon Lars Berglund var aktiv på banorna, ända fram till den tuffa kraschen i Stångebroslaget förra sommaren.

– Det var illa, Lars bröt ryggen och det blev operation. Han mår bra i dag, och kan leva ett helt normalt liv. Men tre ryggkotor är stelopererade, och han klarar inte att tävla längre, berättar Anna Wiberg, som inte blev avskräckt efter olyckan.

– Nä, svåra skador kan det bli i vilken sport som helst. Och vi kör lite annorlunda. Men visst, jag kan vara lite nervös när barnen är ute och kör.

Nästa generation är nämligen på gång. Tioårige Albin Berglund kommer snart att börja tävla i Guldhjälmen för de yngsta, med femårige Neo får nöja sig med att träna för att följa i famlijens spår.

– Jag hade inte kört motorcykel innan jag började med enduro. Men jag gillar det här med tuffa uppgifter i naturen. Det hade varit kul att kommit på det lite tidigare bara, med barn och familj finns inte så mycket tid att träna numera, säger Anna, som snabbt visade sig ha en naturlig talang för sin nya sport.

För två år sedan vann hon damklassen i Mittendurocupen i överlägsen stil efter seger i fem av sex deltävlingar.

Förra säsongen kunde hon bara ställa upp i två deltävlingar – och vann båda. Men då tog i stället 41-åriga klubbkamraten Annica Karvonen hem cupen.

Nu är båda Hudikförarna rejält redo för årets första deltävling, som går på hemmaplan i Hudiksvall till helgen.

I lördags laddade de på bästa sätt med stark körning under lag-SM i Enköping.

Där bjöds en skaplig utmaning på MS Götas snabba VM-bana.

– Banorna är oftast lite snabbare i söder, med stora öppna fält. Men en del gick även i skog där det blev rejält lerigt och ganska jäkligt efter ett tag, berättar Anna.

Tävlingen avgörs över sex timmar, där Anna Wiberg och Annica Karvonen körde varannat varv. Ett varv tog cirka en halvtimme.

– En del lag hade fyra förare, och då blir det ju mer vila mellan varven. På slutet är man ganska mör. Men jag var inte lika trött som efter fjolårets tävling, då Annica skadade sig redan i starten och jag körde sex timmar själv, berättar Anna Wiberg, som poängterar att det inte handlar om någon elitsatsning på högre nivå.

– Vi kör ju mest för vårt höga nöjes skull. Men visst var det väldigt kul, och väldigt överraskande, med ett SM-brons...