Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna lever i en tecknad värld

Hon lämnade ateljén i Göteborg för en lägenhet i Ljusdal. Serietecknaren och illustratören Anna Åhlén har hittat hem. Nu lever hon för sitt skapande.

Anna Åhlén gillar att rita. Kanske lite mer än alla andra.

Anna och hennes kille Robert bor i en lägenhet i Ljusdal. Det är en gammaldags bostad med kakelugn i ett rött hus med flera lägenheter i. Där trivs de tillsammans.

Robert gillar också att rita. De båda gillar det så pass mycket att de nu i dag är yrkesverksamma illustratörer och serietecknare.

Men nu ska det handla om Anna. Hon som tog sitt pick och pack och flyttade från Göteborg till Ljusdal.

Anna Åhlén är 23 år gammal och är född och uppvuxen i Göteborg med sin mamma, pappa och äldre syster. I fjärde klass ritade Anna sin första seriestrip. Det var början till en liten del av allt hon gör i dag som tecknare och illustratör.

– Jag vet inte om det kan kallas en seriestrip ens, det var några fyrkanter som jag ritade då med några gubbar i och det var nog den första jag gjorde, säger Anna och skrattar och tar en klunk kaffe ur den senapsgula koppen.

– Det jag gör idag, är den jag är. Bara av att titta på vad jag ritar eller skapar så ser man vem jag är, säger Anna.

Hennes illustrationer är mjukt ritade med runda former. Berättelserna som Anna skapar är lugna vardagsäventyr. Och hennes figurer är försiktiga små varelser som erbjuder läsaren lite eftertänksamhet. Ofta med en känsla av sjuttiotal.

– Jag inspireras av andra illustratörer, gamla saker och mönster som jag ser. Men allt går i perioder. Just nu målar jag mycket krukväxter bara för att jag tycker det är fint, säger Anna.

I gymnasiet gick Anna på Schillerska gymnasiet med inriktning bild och form. År 2010 började Anna serieskolan i Malmö och studerade sedan där i två år. Det var där och då Anna och Robert träffades. I december förra året flyttade hon hit upp till Ljusdal och till Robert.

– Man är närmare djuren och naturen här uppe. Det känns tryggt här med bergen och dalarna. Jag trivs väldigt bra, säger hon.

Anledningen till att det blev Ljusdal var att Robert kommer härifrån och som frilansande illustratör och tecknare kan arbetsplatsen i princip vara vart som helst. I Göteborg jobbade hon i en ateljé dit hon åkte varje dag, precis som till vilket jobb som helst. I dag sitter Anna och Robert tillammans hemma vid det stora skrivbordet och skapar - sida vid sida i Ljusdal.