Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Kristina Andersson, Gåsbacka

Vår älskade Anna Kristina Andersson, Gåsbacka, Delsbo, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 88 år. Anna föddes som Anna Nyman och växte upp i Håknorrbo med sina föräldrar Anna och Per-Olof Nyman samt sju syskon.

Anna gick sexårig folkskola i Håknorrbo för lärarinnan Karin Bergkvist. Annas favoritämnen var slöjd och geografi. Sedan gick hon fortsättningsskola där hon bland annat fick lära sig att ta hand om ett hushåll. Som tonåring började Anna arbeta som piga på åkrarna åt olika granngårdar.

Från tidig ålder började Anna vara vallpiga på Klövsvallen med sin moster Karin.

Under flera somrar fick hon lära sig att göra smör, messmör och färskost samt ta hand om djuren. Det var även utav moster Karin som Anna lärde sig att sy dukar med delsbosöm samt väva.

Sömnad och vävning var Annas passion i livet och hennes signum var just delsbosöm. En stor sorg var när synen satte stopp för hennes sömnad.

Anna deltog aktivt i många studiecirklar och som pensionär ledde hon även några cirklar. Ända sedan sin ungdom var hon delaktig i CKF och var dem trogen hela livet. Anna var med och arrangerade olika aktiviteter som till exempel auktioner.

Annas mamma Anna Sundell var mån om att barnen skulle lära sig att dansa för att kunna gå på dans och ha roligt.

Anna var ut och dansade mycket i ungdomsdagarna och där träffade hon den stilige Einar Andersson från Gåsbacka och 1944 gifte de sig i Delsbo kyrka. Två år senare tog de över Einars barndomshem i Gåsbacka där de levde på jord- och skogsbruk samt fostrade sina fyra barn tillsammans; Roland, Bengt, Kerstin och Göran. På 1960-talet började Anna arbeta på ljusfabriken i Fredriksfors och det var ett arbete hon trivdes med.

Anna och Einar levde ett fint liv tillsammans och fick leva tillsammans på gården i 60 år.

Sommaren 2004 firade Anna och Einar sin diamantbröllopsdag med barn och barnbarn. De var ofta tillsammans till Sellbergsvallen för att titta till skogen och plocka bär. De åkte också på bilutflykter tillsammans och titt som tätt var det något barnbarn som ville följa med.

Som pensionärer började Anna och Einar resa med Hushållningssällskapet i Delsbo och de reste bland annat till Tyskland, England, Polen och Holland.

2006 gick Annas make bort och livet som änka var stundom tungt och långsamt men familj och vänner var Annas stora glädje i livet. De senaste åren var barnbarnsbarnen den stora glädjen och Anna ville mer än gärna syta sina små.

Även på slutet då Anna var märkt av sjukdom uppvisade hon humor och livskraft samt envisheten och viljan att bli frisk. Man får aldrig ge upp!

Närmast sörjande är Annas tre barn, nio barnbarn och 14 barnbarnsbarn samt tre syskon.