Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Fredriksson på författarbesök i Ljusdal: "Vill skriva om människor och nära relationer"

Från manusförfattare till romanförfattare – Anna Fredriksson debuterade som 45-åring och ger snart ut sin femte bok. I onsdags besökte hon Ljusdal på bokhandelns första författarbesök för året.

Anna Fredriksson jobbade länge som manusförfattare till film och tv innan hon som 45-åring debuterade med romanen Sommarhuset 2011. Under åren har hon bland annat skrivit manus till tv-serien Rederiet samt till långfilmerna Sprängaren och Tjenare Kungen.

Ett tjugotal personer lyssnade på Anna Fredriksson när hon berättade om sitt författarskap under årets första författarbesök på Ericssons bokhandel.

Läs också: Anna Fredriksson berättar om sina böcker i Ljusdal

Sedan debuten har hon skrivit hela fem böcker, varav den sista lanseras till hösten. Hon beskriver dem som relationsromaner.

– Jag vill skriva om människor och nära relationer, familjer, kärlek, föräldrar och barn, sådant som man sitter och pratar med sina vänner om över en middag eller ligger vaken på natten och tänker på.

Eftersom Anna Fredriksson själv har fyllt 50 år och är nyskild, vill hon gärna skildra den tid i livet då barnen kanske har flyttat ut, karriären inte är riktigt lika viktig längre men man fortfarande har stor lust att utforska livet.

Läs också: Kristina Sandberg berättar om hemmafrun Maj

– Det är en tid då man fortfarande är stark och pigg och vill göra massor med saker men har inte det här med dagis och livspusslet. Det är få böcker som handlar om den perioden. Hur man ser till att få utrymme och leva sitt liv som man vill leva, och kanske få bli förälskad.

Första boken handlar om syskon som hamnar i en arvstvist. Andra om en kvinna som vinner 20 miljoner på lotto och köper en dyr vindsvåning i samma hus som sin före detta make och hans nya kvinna.

Till den boken gjorde Anna research genom att prata med en vinstambassadör, vilka arbetar med att ringa upp personer som vinner mycket pengar.

– Det är jättekul att göra research, för man får lära sig så otroligt mycket.

Tredje boken heter Augustiresan och handlar om en kvinna som blir mellanchef, vilket leder till att hon blir illa sedd av sina före detta kollegor.

– Det handlar om vuxenmobbning på en arbetsplats, säger Anna Fredriksson och berättar att hon efter den boken fick många mejl från läsare som känner igen sig.

– Det är inte så vanligt att man skildrar en chef som blir mobbad i litteraturen. Men det är inte helt ovanligt i verkligheten.

Läs också: Tolv lappar kan göra hel bok

Tisdagsklubben är Annas fjärde bok och handlar om en kvinna som har varit gift i 35 år med sin man Sten, när han under en söndagsmiddag får en stroke. Han överlever men kommer hem från sjukhuset med en förändrad personlighet vilket leder till en kris i deras äktenskap. När kvinnan börjar på en kurs i matlagning och attraheras av en manlig kursdeltagare uppstår ett moraliskt och känslomässigt dilemma.

Bakgrunden som manusförfattare har varit till väldigt stor nytta tycker Anna Fredriksson, eftersom man i ett manus måste se till att handlingen inte står och stampar.

– Sedan får man naturligtvis hitta andra sätt att jobba på när man skriver böcker, för då blir det mycket mer personligt än vad det är att skriva filmmanus för någon annan. Alla känslor är allt som man själv kan känna eller föreställa sig.