Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Fock dubbelt prisad

Efter Katapultpriset får Anna Fock nu även Borås Tidnings debutantpris. I sin debutroman "Absolut noll" skildrar hon livet för några hbtq-personer i S:t Petersburg.

Annons

"Ett kompromisslöst och påtagligt säreget författarskap börjar här". Det skrev Författarförbundet jury som tidigare i vinter gav Anna Fock årets Katapultpris. Nu får hon ytterligare ett fint erkännande och därtill en prissumma på 100 000 kronor för debutromanen som kom i somras.

Boråsjuryn prisar henne för en roman "som livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara".

Anna Fock, född 1984, är bosatt i Göteborg och verksam som översättare. Idén till "Absolut noll" fick hon när hon studerade ryska vid Göteborgs universitet. Då hoppades hon att romanen skulle bli klar inom några år. I stället tog det två månader, berättade hon för TT i en intervju i somras.

– Jag fastnade och skrev och skrev.

Romanens huvudperson Nikita och hans homosexuella vänner hotas både av poliser och fotbollshuliganer, men är ändå öppna med sin sexualitet. De vägrar låta skräcken styra tillvaron.

– Jag ville skildra hur livet i Ryssland kan se ut för ickeaktivister. Det vi får se i svenska medier är mest bilder på våld mot demonstranter. Jag är inte ute efter att förneka den delen, men jag tycker att debatten präglas mer av rysshat än av solidaritet med de hbtq-personer som drabbas, sade Anna Fock till TT.

I stället för den stora hbtq-romanen ville hon framför allt skildra livet för några enskilda personer.

Erika Josefsson/TT

erika.josefsson@tt.se