Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Bergendahl mot folkmusiken

/

Folkmusikinfluenserna i fjolårets norska vinnarlåt har satt sina spår i årets schlager-EM. Fioler och dragspel duggar tätt bland förhandsfavoriterna, tillsammans med smäktande ballader.

Annons

Spanien gör det, Finland gör det, Ryssland, Grekland och Polen gör det. Flirtar med folkmusiken. Det blir tätt mellan fioler och dragspel när många länder skickar låtar med tydliga folkloristiska markörer till schlager-EM i Oslo.
Mot dem, och ett tätt knippe ballader, ställs Anna Bergendahl med den svenska vinnarlåten "This is my life".
- Jag vågar inte hoppas för mycket. Jag har lärt mig att magiskt tänkande inte fungerar. Men jag tror att jag har en ganska bra chans, sade Anna Bergendahl till TT Spektra direkt efter Melodifestivalens final i Globen.

Vad tävlar hon mot då?
Spaniens Daniel Diges sjunger en smäktande visa över kabarékomp på dragspel och mandolin och polacken Marcin Mrozinski lutar sig tungt mot fiol. Finland och Grekland går hela vägen och skickar traditionell folkmusik till Oslo.
Men länderna har mer än så gemensamt. Tillsammans med värdlandet Norge hålls de fram som favoriter när schlager-EM i Oslo diskuteras på fansajter och forum.
Sannolikt är det Alexander Rybaks smått ofattbara succé som har satt sina spår. Med "Fairytale" visade den självlysande norrmannen vad man kan åstadkomma med en fiol och ett leende. Trenden märktes även i den svenska Melodifestivalen där Kalle Moraeus spelmanspop tog sig till Andra chansen och Timoteij röstades rakt till finalen i Globen.
Pampiga ballader
Årets norska bidrag är en ballad av typen nu-trodde-du-vi-nådde-crescendo-igen-men-det-är-tre-höjningar-kvar. Den pampiga "My heart is yours" framförs av unge Didrik Solli-Tangen och är redan populär bland schlagerfantasterna.
Även Irland satsar på drama och skickar Niamh Kavanagh som vann schlager-EM 1993 med den gåshudsframkallande balladen "In your eyes". Årets irländska bidrag, "It's for you", är kokat efter samma recept.
I den svenska tävlingen vann Anna Bergendahl mot såväl ballader som folkmusik. Mycket av framgången tillskrivs det faktum att hon varken låter eller ser ut som en klassisk schlagerartist.
Den 27 maj uppträder hon i Oslo och två dagar senare är det final. Då vet vi om Europa är redo för förnyelse.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons