Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmärkningsvärt och upprörande

Ännu en gång riskerar 19-åriga Lys Salam Nsem och hennes dotter Jessica 4 år att utvisas till Kongo. Efter att ha följt Lys ärende nu under ett antal år, och inte minst det engagemang som Söderhamnsborna visat för hennes och dotterns öde är det minst sagt deprimerande att få veta att nu är det dags igen.

Annons

Inte minst är det också oroande med tanke på att dottern på grund av gränspolisens slarv vid den förra utvisningen inte i förväg fick skydd mot malaria som hon därför fick under de månader Lys och Jessica tvingades befinna sig i Kongo, förutom amöbadysenteri. Båda kan vara livshotande om hon inte får korrekt behandling.

Genom ett fantastiskt arbete från kyrkan i Söderhamn och andra i en stödgrupp och genom insamlade medel från Söderhamnsborna kunde Jessica och Lys till slut återvända till Sverige. Här går Jessica på dagis igen och har funnit sig väldigt väl till rätta. Mamma Lys går i skolan och mormor bor i Sverige. Allt det arbete kyrka, stödgrupp och söderhamnsborna lagt ned för att göra det möjligt för Lys att stanna i Söderhamn riskerar nu att helt spolieras eftersom Lys fått avslag även på sin nya ansökan hos Migrationsverket och därefter Länsrätten. Lys är dessutom gravid i mitten av sjunde månaden och skall ha barn i januari.

Vi protesterade redan vid det första tillfället Lys skulle utvisas. Kongo är ett land där FN haft (och har) sin största insats någonsin eftersom det fortfarande är oerhört osäkert för medborgarna att leva där. Våldtäkter är till exempel en vanlig form av krigföring. På regeringens hemsida står det att läsa: ”Med anledning av rådande säkerhetsläge avråder Utrikesdepartementet sedan oktober 2006 från icke nödvändiga resor till Demokratiska republiken Kongo. Med hänsyn till den försämrade säkerhetssituationen i den östra provinsen Nordkivu skärper Utrikesdepartementet nu avrådan till att gälla alla resor dit”.

Det är därför onekligen anmärkningsvärt att Migrationsverket och domstolen kan anse att det är säkert för Lys att resa dit med två små barn med tanke på att hon har sin mamma här, inga släktingar eller försörjningsmöjligheter där. Hon har dessutom inte bott där sen hon var 10 år. Hon kan inte Kongo. Hon vet inte var hon ska ta vägen och hon har ingen att vända sig till. Hur kan det dessutom anses vara förenligt med barnens bästa att skicka dem till Kongo? Varför används inte reglerna om verkställighetshinder? Hur kan förtroendeläkaren gå med på att skicka en höggravid ung kvinna till ett land där hon inte har någon anknytning eller möjlighet att faktiskt kunna försörja eller skydda sina barn?

I listan av så kallade ”failed states” som ges ut av Fund for Peace ligger Kongo av 177 granskade länder som nummer 5 i värstingligan efter Somalia, Zimbabwe, Sudan och Tchad. Dit vill Migrationsverket skicka en ung tjej med två små barn. Det är vare sig värdigt eller humant hur rättssäker Migrationsverket och Allianspartierna än påstår att prövningarna nu är.

Bodil Ceballos (MP)

Riksdagsledamot, Axmar Bruk

Åsa Lindestam (S)

Riksdagsledamot, Söderhamn

Mer läsning

Annons